Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Nær 600 fabrikker lagt ned på fem måneder



The Federation of Thai Industries (FTI) oppfordrer regjeringen til å iverksette både kortsiktige og langsiktige tiltak for å hjelpe produsentene etter at 567 fabrikker ble lagt ned i løpet av årets fem første måneder, skriver avisen Thai Rath i dag, fredag.

Kriengkrai Thiennukul, i FTI, sier at de kortsiktige tiltakene omfatter å redusere virkningen av handelskrigen, som har ført til at utenlandske produkter har tatt markedsandeler fra thailandske produkter ved å iverksette tiltak for å forhindre dumping av varer her, fremme bruken av thailandske produkter og bidra til å redusere produksjonskostnadene i thailandsk industri, blant annet energi-, transport- og finanskostnader.

Myndighetene bør seriøst fremme bruken av teknologi og innovasjon i thailandsk industri, øke produktiviteten til arbeidsstyrken, omstrukturere thailandsk industri og endre lover og regler for å gjøre det enklere å drive næringsvirksomhet, med hovedfokus på små og mellomstore bedrifter (SMB), som er de som lider mest.

Nawa Chanthansurakon, visepresident i FTI, sier at de siste tallene fra Department of Industrial Works viser at 567 fabrikker ble lagt ned i løpet av de første fem månedene i år, et gjennomsnitt på 113 per måned, og at 15 300 arbeidere allerede har mistet jobben.

De fleste nedleggelsene har skjedd i bransjer som plast, metallbearbeiding og tre- og treforedling.

Til sammenligning ble det i fjor lagt ned 1.337 fabrikker, et gjennomsnitt på 111 per måned, noe som viser at situasjonen fortsatt er bekymringsfull, og at trenden er at flere fabrikker legges ned, noe som kan føre den thailandske industrisektoren inn i en resesjon, advarer han.

Den viktigste faktoren er handelskrigen som har ført til at prisene på produkter har falt, spesielt billige kinesiske produkter som tar markedet fra thailandske produkter i landet.

Kinesiske produsenter har ikke økt produksjonen, men ettersom eksporten til USA og EU har gått ned på grunn av restriksjoner og kontrolltiltak, har de i stedet begynt å eksportere mer til Asean-landene.

Nava oppfordret myndighetene til å bruke skattetiltak som et verktøy for å redusere importen av billige varer, hjelpe thailandske produsenter med å senke produksjonskostnadene ved å redusere råvareprisene, redusere levekostnadene, kontrollere energiprisene og logistikkostnadene og styrke konkurranseevnen til landets gründere.

Nattaporn Triratsirikul, viseadministrerende direktør ved Kasikorn Research Centre, sier at selv om den økonomiske veksten i Thailand sannsynligvis vil ta seg opp i andre halvår i år, skyldes dette i større grad et lavt utgangspunkt året før.

Det er en risiko for at proteksjonistiske tiltak vil føre til at kinesiske produkter oversvømmer andre verdensmarkeder, inkludert Thailand. I tillegg til dette er det en nedgang i konkurranseevnen som fører til at den thailandske eksporten vil ta seg langsommere opp enn forventet.

Kasikorn Research Centre forventer nå at den thailandske økonomien vil vokse med 2,6 % i år.

Kilde: Thai Newsroom
RSS