Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Globale faktorer og sterk baht svekker thailandske rispriser



Prisen på ris og paddy i Thailand har opplevd en betydelig nedgang de siste månedene, drevet av en kombinasjon av globale markedsfaktorer og styrkingen av den thailandske bahten.

Thai Rice Mills Association rapporterte at gjennomsnittsprisen på ubearbeidet ris har gått ned med 1.000 baht per tonn, mens prisen på ris har falt med 2.000 baht per tonn, sammenlignet med august og september. 

Rangsan Sabaimuang, president i Thai Rice Mills Association, sier at det globale markedet har redusert sine risinnkjøp.

– Nå er den viktigste årsaken til prisnedgangen at utlandet har lavere etterspørsel etter ris, inkludert konkurransedyktige priser, og at styrkingen av den thailandske bahten har en innvirkning fordi våre rispriser er høyere enn andre lands, sier han.

Situasjonen har ført til økt priskonkurranse med andre riseksporterende land, særlig Vietnam. Han påpekte at kvaliteten på risen fra de ulike landene er lik, og at kjøperne derfor først og fremst er motivert av pris.

Deretter trakk han frem utfordringene thailandske riseksportører står overfor.
  • Likviditetsproblemer: Rismølleoperatørene sliter med likviditeten, noe som påvirker deres evne til å kjøpe ris fra bøndene. 
  • Streng utlånspolitikk: Finansinstitusjonene har strammet inn utlånskriteriene for møllegrupper. 
  • Høye produksjonskostnader: Til tross for relativt gode avlingspriser i år presses bøndenes fortjeneste av høye produksjons- og vedlikeholdskostnader.
Rangsan har bedt myndighetene om å hjelpe mølleoperatørene ved å oppfordre bankene til å lempe på kredittrestriksjonene.

– Jeg vil at myndighetene skal hjelpe mølleoperatørene med å få god likviditet ved å la bankene frigjøre kreditt til entreprenører slik at de kan ha en reserve til å kjøpe ris, redusere ulike betingelser og øke kredittgrensen», sier han.

Fremtidsutsiktene for risprisene er fortsatt usikre, ettersom de avhenger av en rekke faktorer, deriblant global etterspørsel, konkurranse fra andre land og innenlandske forhold.

– Det er for øyeblikket umulig å forutsi hvor mye Thailands risvolum vil øke neste år, og bransjeeksperter venter på å vurdere de fremtidige forholdene», sier Rangsan, og legger til at den thailandske rismølleforeningen følger nøye med på denne utviklingen og tar til orde for statlig støtte for å redusere utfordringene som rismøllene og bønder står overfor.

Kilde: The Natiom
RSS