Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Luftforurensning tærer på mc-taxisjåførerer



De fleste mc-taxisjåfører i Bangkok har helseproblemer på grunn av luftforurensning, ifølge en undersøkelse fra Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth).

– Sjåførenes arbeid er risikofylt, og de har få trygdeytelser eller stabil inntekt, sier Dr. Pongthep Wongwatcharapaiboon, direktør for ThaiHealth.

Eksponeringen for forurensning og trafikkbelastning fører også til helseproblemer som hjertesykdommer, kreft, diabetes, kroniske lungesykdommer, øye- og luftveisproblemer.

Basert på tall fra Bangkok Metropolitan Administration (BMA) fra i fjor har Bangkok 89.608 registrerte mc-taxisjåfører. ThaiHealth mener at det reelle tallet kan være høyere, rundt 100.000 sjåfører.

ThaiHealth har nylig gjennomført en spørreundersøkelse blant 538 førere. De fant ut at 56,9 % røyker sigaretter og 57,1 % drikker alkohol.

Disse tallene er høyere enn gjennomsnittstallene i det nasjonale statistikkens data om befolkningens helseatferd i 2021, som viser at 17,4 % av personer over 15 år røyker og 28 % drikker alkohol.

ThaiHealth introduserte prosjekter for å forbedre helsen og sikkerheten til mc-taxisjåfører i samarbeid med University of the Thai Chamber of Commerce, Office of Narcotics Control Board (ONCB), BMA og Raks Thai Foundation.

Planen har blitt testet ut i 13 distrikter: Chatuchak, Laksi, Bang Kapi, Bang Khen, Bangkok Noi, Chom Thong, Thung Kru, Thon Buri, Wang Thonglang, Lat Phrao, Min Buri, Bang Bon og Khan Na Yao, for å sette i gang velværetrening og workshops for å opplyse mc-taxisjåfører om helse, sikkerhetsstandarder og narkotikamisbruk.

– Totalt 2.426 deltakere vil bli med i prosjektene, sier han.

Mana Siripithayawat, visegeneralsekretær i ONCB, sier at mc-taxisjåfører anses som selvstendige arbeidstakere, men at de har et stort ansvar for å ivareta passasjerenes sikkerhet.

ONCB fant først ut at noen tygget kratom-blader eller drakk kratom-te for å øke styrken eller holde seg våkne. Andre brukte cannabis for å sove bedre.

ONCB ønsker å øke bevisstheten blant mc-taxisjåfører om fordelene og ulempene med kratom-blader og hvordan man bruker cannabis på riktig måte i henhold til loven.

– En urintest for ulovlige stoffer blant mc-taxisjåfører vil også bli lansert for å øke tilliten blant passasjerene om deres sikkerhet, sa han.

Øverst: Motorsykkeltaxisjåfører trener stretching under et utendørsarrangement i regi av Bangkok Metropolitan Administration, Thai Health Promotion Foundation og Office of the Narcotics Control Board 10. mars (Foto: Varuth Hirunyatheb).

Kilde: Bangkok Post
RSS