Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thailands nye statsminister stilles trolig for riksrett



Statsminister Paetongtarn Shinawatra kan å bli dømt av retten for å være «åpenbart uærlig og uetisk», siden hun ikke har holdt sitt løfte om å danne en vedvarende Pheu Thai-ledet regjering, sier nestleder i Palang Pracharath, Paiboon Nititawan, i dag.

Paiboon sier at det sannsynligvis vil bli reist en ny riksrettssak mot den kvinnelige statsministeren, datter av Thaksin Shinawatra, før eller senere.

Han viste til den historiske dommer der tidligere statsminister Srettha Thavisin ble dømt av grunnlovsdomstolen for å ha opptrådt svært uetisk etter at han hadde utnevnt en tidligere advokat og straffedømt til minister uten portefølje, blant annet i en tidligere kabinettoppstilling, noe som førte til at han måtte går av som statsminister med umiddelbar virkning tidligere denne måneden.

Paetongtarn kan trolig bli stilt for riksrett på samme måte som sin forgjenger, siden hun muntlig hadde lovet å holde Palang Pracharath i koalisjon under vedvarende ledelse av sitt største regjeringsparti, men hun klarte til slutt ikke å holde sitt ord, ifølge nestlederen i Palang Pracharath.

Paiboon sa at Paetongtarn hadde sikret seg støtte til statsministerposten fra 39 Palang Pracharath-parlamentarikere, blant andre koalisjonslovgivere, men at hun til slutt ikke klarte å beholde den tidligere tredje største koalisjonspartneren i den Pheu Thai-ledede koalisjonen, noe som tydelig viser at hun som regjeringssjef ikke holdt sitt løft.

En slik tvilsom opptreden fra Paetongtarn kan trolig bli ansett av retten som uærlig og uetisk, og kan koste henne statsministerposten, slik tilfellet var med Srettha, ifølge nestlederen i Palang Pracharath.

Paiboon reagerte på det nylige hendelsen der Palang Pracharath med tidligere visestatsminister Prawit Wongsuwan i spissen ble kastet ut av den Pheu Thai-ledede regjeringen, mens en klikk av frafalne Palang Pracharath-parlamentsmedlemmer med Palang Pracharath-generalsekretær Thammanat Prompao i spissen i praksis vil fortsette å være en del av den.

Milliardæren Thaksin har tidligere vært i klammeri med Prawit, som han mistenkte for å ha iscenesatt en riksrettssak mot den avsatte statsministeren.

Det er allerede blitt innlevert et søksmål til valgkommisjonen for å få Pheu Thai oppløst med den begrunnelse at det største regjeringspartiet er ulovlig, hemmelig dominert og styrt av Thaksin.

Statsministerens far var vertskap for et hastemøte med ledende personer fra alle koalisjonspartnerne i Pheu Thai i sin Chan Song Lah-residens den 14. august, etter at Srettha hadde blitt fratatt sin statsministerpost av retten noen timer tidligere.

På grunn av at han tidligere har blitt dømt til fengselsstraff for maktmisbruk og embetsforsømmelse, har Thaksin ikke bare lovforbud mot å registrere seg som medlem av noe parti, men også forbud mot å overta ledelsen av et parti, til tross for at milliardæren utvilsomt er kjent i offentligheten som de facto Pheu Thai-sjef.

Øverst: Statsminister Paetongtarn Shinawatra og Palang Pracharath-leder Prawit Wongsuwan. Foto: MNG Online

Kilde: Thai Newsroom
RSS