Stacks Image 903

Thailands truende krise: Sukker og en livsstil i endring



Thailand, en nasjon som er kjent for sin pulserende gatematkultur og dynamiske smaker, møter en bekymringsfull trend: nesten halvparten av hovedstadens befolkning regnes nå som overvektige, og antallet personer som får diagnosen type 2-diabetes øker i et alarmerende tempo.

Kronikk av Simon Causton, The Phuket News

Dette problemet strekker seg lenger enn til hovedstaden, gå hvor som helst på Phuket, og det er tydelige tegn på at midjemålet vokser blant lokalbefolkningen, noe som gjenspeiler en landsomfattende utfordring som gjenspeiler et globalt skifte i retning av usunne kostholdsvaner. Selv om vestlige hurtigmatkjeder bidrar, er Thailands kamp mot fedme drevet av en mer snikende synder: utbredelsen av sukkerholdige drikker og lokalt utviklede, villedende usunne hurtigmatalternativer.

FRA GATEMAT TIL SUKKERRUSH: DE SKJULTE FARENE VED SØTEDE DRIKKER

Tradisjonelt har det thailandske kjøkkenet hatt en balanse mellom søte, salte, syrlige og krydrede smaker. Men landskapet er i rask endring. Thai iste, en elsket nasjonaldrikk, er ofte tilsatt mye sukker. Selgerne drukner den gjerne i kondensert melk eller bruker maissirup med høyt fruktoseinnhold som søtningsmiddel. Denne trenden strekker seg langt utover te. Den enorme populariteten til boba-te, en taiwansk importvare med seige tapiokaperler og sukkerholdig melketebase, har tatt Thailand med storm.

Sammen med trendy drikker som thailandsk iskaffe med kondensert melk og fruktdrikker med sjenerøse mengder tilsatt sukker, bidrar disse blandingene til en betydelig økning i det daglige sukkerinntaket, særlig blant unge thailendere. På en hvilken som helst flyplass vil thaiene ha eske på eske med Krispy Kreme eller andre smultringer som gaver til sine kjære. Det er ikke bare utenlandske kaker, men også lokalproduserte søtsaker og desserter som er tilgjengelige langs alle veikanter, i alle dagligvarebutikker og på alle kontorer. Men bekvemmeligheten og den vanedannende søtsmaken har en pris, som kan føre til at en fremtidig generasjon får helseproblemer som følge av for høyt sukkerforbruk.

HINSIDES BURGERE: BEDRAGET MED THAILANDSK HURTIGMAT

Selv om vestlig hurtigmat kan være et lett offer, fortjener Thailands egne innovative varianter av hurtigmat en nærmere granskning. Frityrstekt kylling toppet med søte chilimarinader som "Gai Yang" (grillet kylling) med "Jaew" (en krydret chilidipp), sukkerholdige svinespyd ("Moo Ping") og snacks fra dagligvarebutikker som er utviklet for å gi mer smak enn næring, er allestedsnærværende.

Disse alternativene blir ofte feilaktig oppfattet som sunnere alternativer til vestlige kjeder, men virkeligheten kan bedra. Gateselgerne krydrer wokretter med skje etter skje med sukker og MSG for å oppnå en rask og god smak. Mange thailandske hurtigmatalternativer er i likhet med vestlige alternativer usunne på grunn av det høye sukker-, fett- og kaloriinnholdet. Ferdiglagde, emballerte snacks er ofte sterkt avhengig av bearbeidede ingredienser, natrium og usunt fett for å forlenge holdbarheten og gjøre dem mer smakfulle. Selv om de er praktiske og budsjettvennlige, mangler de viktige næringsstoffer som finnes i et balansert kosthold.

DEN PERFEKTE STORMEN: ET SKIFTE I LIVSSTIL

Fremveksten av sukkerholdig drikke og usunn hurtigmat er bare én side av Thailands fedmeutfordring. Et skifte i livsstil spiller også en viktig rolle. Urbanisering og økt arbeidstid har ført til mindre tid til å lage mat hjemme, og vi er blitt mer avhengige av praktiske, lett tilgjengelige alternativer.

Teknologiske fremskritt bidrar ytterligere til en mer stillesittende livsstil. Barn som sitter klistret til skjermene, og voksne som har begrenset tid til å bevege seg, skaper en oppskrift på vektøkning. Tradisjonelle aktiviteter som fremmet fysisk aktivitet, som å leke utendørs eller delta i idrettslag, blir erstattet av passiv underholdning. Mangelen på fysisk aktivitet forsterker de negative effektene av et dårlig kosthold ytterligere.

At neste generasjon sitter mer klistret til nettbrett og telefoner enn å leke med vennene sine i nabolagets gater, forverrer bare situasjonen. Selv om dette ikke bare er et thailandsk problem og kan sees over hele verden, virker det som et kritisk problem med mangel på kunnskap om skadene av denne livsstilen.

BRYTE DEN ONDE SIRKELEN: EN FLERSTRENGET TILNÆRMING

Det finnes ingen fasitløsning på Thailands fedmekrise. Det trengs en flerstrenget tilnærming for å løse problemet på en effektiv måte. Opplysningskampanjer er avgjørende for å øke bevisstheten om farene ved for mye sukker og usunt fett. Skolene kan spille en viktig rolle når det gjelder å fremme sunne matvaner og lære barna om balansert ernæring. Insentiver for drikkevareselskaper til å tilby sunnere drikkealternativer, for eksempel sukkerfattige eller sukkerfrie alternativer, kan få forbrukerne til å ta mer bevisste valg. Restauranter kan oppfordres til å gi mer gjennomsiktig næringsinformasjon på menyene, slik at kundene kan ta informerte beslutninger.

BYGGE EN SUNNERE FREMTID: FREMME ET KULTURELT SKIFTE

Til syvende og sist er det viktig å fremme et kulturskifte i retning av et mer balansert kosthold. Ved å fremme ferske, lokale råvarer og tradisjonelle tilberedningsmetoder som legger vekt på fullverdige matvarer, kan man hjelpe folk med å finne tilbake til Thailands rike kulinariske arv. Ved å fremheve sunnere versjoner av elskede retter og oppmuntre til hjemmelaget mat kan man gi enkeltpersoner og familier mulighet til å ta kontroll over kostholdet sitt. Kampanjer i sosiale medier og matlagingsprogrammer som fokuserer på sunn thailandsk mat, kan inspirere til kreativitet og fremme en nasjonal samtale om sunn mat.

STYRKE ENKELTMENNESKER: GJØRE DET ENKLERE Å TA SUNNE VALG

I tillegg til utdanning og kulturelle endringer er det avgjørende å skape et miljø som gjør det enklere å ta sunne valg. Subsidier til frukt og grønnsaker kan gjøre dem rimeligere og mer tilgjengelige. Avgifter på sukkerholdige drikker kan virke avskrekkende på overdrevent forbruk. Økt tilgang til rimelige treningssentre og fremme av treningsprogrammer i lokalsamfunnet kan oppmuntre til en mer aktiv livsstil.

EN OPPFORDRING TIL HANDLING: Å BESKYTTE THAILANDS VELVÆRE

Thailands kulinariske scene er en kilde til nasjonal stolthet. Ved å omfavne sunnere versjoner av elskede retter, fremme en kultur der man spiser med omtanke og skape et miljø som støtter sunne valg, kan Thailand bekjempe den voksende fedmekrisen. En kollektiv innsats fra enkeltpersoner, politiske beslutningstakere, næringsmiddelindustrien og helsepersonell er nødvendig for å sikre fremtidige generasjoners velvære. Kampen for et sunnere Thailand krever en fornyet forståelse for landets kulinariske tradisjoner, en satsing på utdanning og en strategisk investering i å skape et miljø som støtter opp om en sunn livsstil.

Dette handler ikke bare om den enkeltes helse, det handler om å sikre øyas fremtid. En nasjon som er tynget av fedme, står overfor økende helsekostnader, redusert produktivitet og en nedgang i den generelle velferden. Ved å ta tak i denne utfordringen kan Thailand forsøke å motvirke en fremtid som går i denne retningen, og sørge for at matglede balanseres med viktigheten av å leve sunt.

Av: Simon Causton - The Phuket News - Foto: Unsplash+

Forfatteren har bodd på Phuket i mange år, er grunnlegger av Citadel Phuket og forfatter av nyhetsbrevet "The Phuket Periodical". X (Twitter): @SimonCauston


RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand