Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Lov om skatt på inntekt fra utlandet på trappene



Det thailandske skattedepartementet arbeider med et lovutkast som skal gjøre det mulig å beskatte inntekt fra utlandet for personer bosatt i Thailand.

– Utkastet følger det internasjonale prinsippet om global inntekt i henhold til bostedsregelen, sier Kulaya Tantitemit, generaldirektør i departementet.

Dette prinsippet innebærer at inntekt opptjent av en person, uavhengig av kildeland, skal beskattes i det landet der personen er bosatt i en bestemt periode.

Utformingen av loven krever en endring av paragraf 41 i skatteloven.

Endringen vil innebære at personer som oppholder seg i Thailand i 180 dager eller mer, må betale personlig inntektsskatt på inntekt opptjent i utlandet, uavhengig av om inntekten tas med til Thailand.

Kulaya sa at den foreslåtte endringen spesifikt vil være rettet mot personlig inntektsskatt, og at den ikke vil omfatte selskapsskatt eller inntekt fra aksjefond som investerer i utlandet, med unntak av private fond.

Hvis og når den nye loven blir vedtatt, vil den følge en større endring som trådte i kraft i år, i måten inntekt fra utenlandske kilder behandles skattemessig i Thailand.

I henhold til gjeldende skattelovgivning skal personer som oppholder seg i Thailand i mer enn 180 dager i året, betale skatt til Thailand på inntekt opptjent lokalt og på inntekt opptjent i utlandet som tas med inn i landet.

Tidligere var det slik at personer som oppfylte kravet om 180 dagers skatteopphold og hadde inntekt fra utlandet, kun betalte skatt på denne inntekten dersom den ble tatt med inn i landet i løpet av det året den ble opptjent.

Denne regelen ble endret med virkning fra 1. januar 2024. Nå skal det betales skatt på utenlandsk inntekt uavhengig av når den tas inn i landet. Et eksempel: A solgte aksjer i et utenlandsk selskap i 2020, realiserte en kapitalgevinst og satte pengene inn på en utenlandsk konto. Hvis han tar med seg gevinsten til Thailand i 2024, må han rapportere den som skattbar inntekt når han leverer selvangivelsen.

Utlendinger i Thailand har på sin side reist spørsmål om den skattemessige behandlingen av pensjonsinntekter fra tidligere arbeidsforhold når disse pengene tas med til Thailand.

Hvis disse pengene beskattes i hjemlandet, og dette landet er et av de 61 landene som har en avtale med Thailand for å unngå dobbeltbeskatning, skal det i teorien ikke være noe problem. Men det pågår stadig debatter om hvordan loven skal tolkes.

Kulya sa at innkreving av skatt på utenlandsk inntekt i praksis vil avhenge av internasjonalt samarbeid og informasjonsutveksling. Thailand er allerede medlem av gruppen for utveksling av skatteinformasjon som ledes av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Paragraf 41 spesifiserer at personer som har skattepliktig inntekt i henhold til paragraf 40 i det foregående skatteåret fra oppgaver, arbeid eller virksomhet som er utført i Thailand, eller fra en arbeidsgivers virksomhet i Thailand eller fra eiendeler som befinner seg i Thailand, skal betale skatt i henhold til bestemmelsene i denne paragrafen, uavhengig av om inntekten er betalt i eller utenfor landet.

Personer som er bosatt i Thailand og som har skattepliktig inntekt i henhold til § 40 i det foregående skatteåret fra oppgaver, arbeid eller virksomhet utført i utlandet eller fra eiendeler i utlandet, må betale inntektsskatt i henhold til denne bestemmelsen når inntekten tas med til Thailand.

Minimumsskatt for selskaper
I tillegg sier Kulaya at departementet er i ferd med å utarbeide et lovforslag for å fastsette en minimumsskattesats for selskaper, i tråd med internasjonale avtaler ledet av OECD.

Prinsippet med en global minsteskatt (GMT) er å sikre at store multinasjonale selskaper betaler en minimumsskattesats på 15 % over hele verden i de landene der de driver virksomhet.

Hvis et selskap betaler mindre enn 15 % i et gitt land, må det betale ytterligere skatt for å komme opp i 15 % i det landet der morselskapet har sitt hovedkontor.

GMT-avtalen gjelder bare for multinasjonale selskaper med globale inntekter på over 750 millioner euro (870 millioner dollar) per år.

I løpet av de første 11 månedene av regnskapsåret 2024 samlet skatteetaten inn 1,963 billioner baht, noe som oversteg målet med 0,4 % eller 8,44 milliarder baht.

De gode resultatene tilskrives myndighetenes tiltak for å stimulere forbruket, som det enkle e-kvitteringsprogrammet, som har økt innkrevingen av merverdiavgift fra innenlandsk forbruk.

Kulaya sa at hun forventer at departementet vil ha nådd sitt mål på 2,28 billioner baht innen utgangen av dette regnskapsåret, 30. september.

For skatteåret 2025, som begynner 1. oktober, har finansdepartementet gitt avdelingen i oppgave å kreve inn totalt 2,372 billioner baht.

Øverst: Skatteetatens hovedkvarter på Phahon Yothin Road i Bangkok. (Foto: Skattedepartementet)

Kilde: Bangkok Post

RSS