Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

I dag velges 200 nye medlemmer av det thaiandske senatet



Lederen for valgkommisjonen (EC) er overbevist om at dagens nasjonale utvelgelse av senatorer vil resultere i at hele listen på 200 medlemmer blir fulltallig.

De siste 2.995 kandidatene, som representerer 20 yrkesgrupper, har allerede blitt valgt ut blant rundt 46.000 søkere på distrikts- og provinsnivå.

Valgkommisjonen forventer å offentliggjøre navnene på de 200 senatorene, sammen med en reserveliste på 100, innen 2. juli.

Thailands senatsvalgprosess, som er utformet i henhold til grunnloven fra 2017, tillater ikke allmennheten å stemme. I stedet kan kandidater som oppfyller de juridiske kvalifikasjonene og betaler en avgift på 2500 baht stemme.

Systemet innebærer "selvutvelgelse" innenfor yrkesgrupper og "kryssutvelgelse" mellom ulike grupper.

De nye senatorene skal erstatte de 250 "midlertidige" senatorene som ble utnevnt av det nasjonale rådet for fred og orden (NCPO), og hvis mandatperiode utløp 10. mai 2024.

Dagens senatsvalg avholdes i IMPACT Forum, et konferansesenter i Nonthaburi-provinsen.

I løpet av formiddagen vil den første avstemningsrunden finne sted. Kandidatene stemmer innenfor sine yrkesgrupper, og de 40 som får flest stemmer i hver gruppe, går videre til den siste runden, med til sammen 800 kandidater.

Deretter trekker representanter fra det første utvalget i hver gruppe lodd om hvem som skal deles inn i maksimalt fire undergrupper, med fem faggrupper i hver.

I den andre avstemningsrunden stemmer kandidatene på kandidater fra ulike faggrupper innenfor sin undergruppe.

Etter at avstemningen er avsluttet, vil de 10 beste kandidatene i hver gruppe bli valgt som offisielle senatorer, til sammen 200.

Kilde: TNA
RSS