Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Tre politiansatte erklært som ‘uvanlig rike’



Thailands nasjonale antikorrupsjonskommisjon (NACC) har funnet at en tidligere sjef for marinepolitiet og to andre høytstående polititjenestemenn er uvanlig rike. Inntekt og formuen henger rett og slett ikke på greip

– Den første saken gjelder Boonsueb Praithuen, tidligere sjef for Marine Police Division under Central Investigation Bureau (CIB), sier NACCs generalsekretær Niwatchai Kasemmongkol.

Boonsueb ble funnet skyldig i å ha krevd bestikkelser fra oljesmuglerbander og drivstoffhandlere. De måtte overføre månedlige innskudd til fem bankkontoer som tilhørte ham og hans kone. Innskuddene utgjorde til sammen 36,77 millioner baht, hvorav noe ble brukt til å betale for livsforsikringer.

NACC fant ham skyldig i å være uvanlig rik, og sendte sine etterforskningsresultater og anbefalinger til riksadvokaten om å be straffedomstolen for korrupsjons- og forseelsessaker om å konfiskere eiendelene han hadde ervervet på ulovlig vis.

Boonsueb ble tidligere fratatt politimajors grad og kongelige dekorasjoner i desember 2015, etter å ha fått sparken fra politiet på grunn av grove disiplinærbrudd.

Boonsueb var en nær medarbeider av den tidligere CIB-sjefen Pongpat Chayapan, hvis kriminelle nettverk ble avslørt i 2014. Alle soner fengselsstraffer for en rekke lovbrudd, blant annet for å ha bedt om og tatt imot bestikkelser, tjenesteforsømmelse og majestetsfornærmelse.

Gjengen, ledet av Pongpat, hadde samlet milliarder av baht i kontanter, eiendom, smykker og andre verdisaker, i tillegg til en enorm samling kunst og gjenstander, alt sammen skaffet til veie gjennom ulovlig virksomhet mellom 2009 og 2014.

I den andre saken etterforsket NACC påstander om at oberst Noppadol Ninmanon, mens han tjenestegjorde som nestkommanderende for avdelingen for forbud mot narkotikahandel under Narcotics Suppression Division (NSD) mellom 2013 og 2016, skapte falske informanter for å kreve belønning fra etaten sin for arrestasjoner av mistenkte og beslag av narkotika i 44 saker.

De urettmessige belønningene på 61,65 millioner baht ble satt inn på hans bankkontoer. Han skal ha brukt 6 millioner baht på å kjøpe et hus og en tomt i Rim Kok i Chiang Rai, og ytterligere 1,3 millioner baht på å kjøpe to tomter i Tha Sai i den nordlige provinsen.

NACC anbefalte riksadvokaten å be straffedomstolen for korrupsjonssaker om å konfiskere eiendelene som han hadde ervervet på ulovlig vis.

– En rettsavgjørelse og NACC-rapporten ville bli sendt til den anklagede politimannens nærmeste overordnede, som vil gi ham sparken fra politistyrken innen 60 dager, sa Niwatchai.

Den tredje saken gjelder den kvinnelige politioverbetjenten Phetcharaporn Mongphonmuang, som tjenestegjorde som nestkommanderende i NSDs avdeling for bekjempelse av narkotikahandel mellom 2015 og 2017.

Hun hadde gjort mange innskudd på sine bankkontor, kjøpt gull som veide 120 vektbaht (1,82 kg) og var verdt 4,9 millioner baht i dagens priser, kjøpt to tomter i Chiang Mai til en verdi av 2,2 millioner baht og nedbetalt gjeld på 713.000 baht i bankgjeld.

NACC undersøkte hennes inntekter og fant at disse hang sammen med med hennes forbruk og kjøpe av gullet slik hun hevdet.

NACC anbefalte riksadvokaten å be straffedomstolen for korrupsjonssaker om å konfiskere eiendelene hun hadde tilegnet seg på ulovlig vis.

En rettsavgjørelse og NACC-rapporten vil bli sendt til politioverbetjent Phetcharaporns nærmeste overordnede, som vil gi henne sparken fra politiet innen 60 dager.

Øverst: Boonsueb Praithuen, tidligere sjef for Marinepolitiet, ble fratatt sin politigrad og sine kongelige dekorasjoner i desember 2015 etter å ha fått sparken fra politiet for grove disiplinærbrudd.

Kilde: Bangkok Post

RSS