Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Anutin stiller ikke som statsministerkandidat dersom-hvis Srettha blir stilt for riksrett



Anutin Charnvirakul bekreftet i dag at han på ingen måte vil kjempe om statsministerposten, som han sa var praktisk talt gitt til Pheu Thai som kjernen i den nåværende koalisjonsregjeringen.

Han er visestatsminister og innenriksminister og svarte på spekulasjoner om at den nest største koalisjonspartneren Newin Chidchob sannsynligvis ville klare å sikre ham statsministerposten, gitt muligheten for at statsminister Srettha Thavisin blir avsatt av retten og umiddelbart fratatt sin status som statsminister.

Forfatningsdomstolen skal etter planen avsi dom i riksrettssaken mot statsministeren den 14. august, med begrunnelse i at han har begått alvorlige brudd på grunnloven og de politiske etiske retningslinjene ved å utnevne Pichit Chuenban, en tidligere advokat som tidligere var ansatt av den straffedømte, tidligere statsminiter Thaksin Shinawatra til minister ved statsministerens kontor.

Anutin sa at han kategorisk ikke har hatt noen planer om å overta statsministerposten fra Pheu Thai i tilfelle Srettha skulle bli avsatt, fordi, påpekte han, Thaksins leir for øyeblikket har det største antallet koalisjonsparlamentarikere under kommando.

Bhumjaithai-lederen sa at Pheu Thais forhandler Phumtham Wechayachai sannsynligvis ville bli tvunget til å finne en erstatter for en eventuell avsatt statsminister. Phumtham blir i stor grad sett på som en høyre hånd for Pheu Thais de facto-sjef, som angivelig skal ha regissert fjorårets sammensetning av den Pheu Thai-ledede koalisjonsregjeringen og fordelingen av regjeringsporteføljer blant koalisjonspartnerne.

Blant de prominente personene som kan tenkes å bli utnevnt til statsminister i stedet for en avsatt Srettha, er Thaksins datter Paetongtarn Shinawatra, Pheu Thais parlamentsmedlem Chaikasem Nitisiri, Palang Pracharath-leder Prawit Wongsuwan og Anutin.

Kilde: Thai Newsroom
RSS