BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå

Slik ser du norsk TV i Thailand



De asiatiske markedene stupte kraftig mandag, samtidig som amerikanske terminkontrakter pekte mot betydelige tap på Wall Street på grunn av Donald Trumps straffetoll, selv om landene søkte kompromiss med den trassige presidenten.

Trump benektet søndag at han med vilje hadde planlagt et utsalg og insisterte på at han ikke kunne forutse markedsreaksjonene, og sa at han ikke ville inngå en avtale med andre land med mindre handelsunderskuddene ble løst.

– Noen ganger må man ta medisin for å fikse noe, sa han om markedssmertene som har ført til at amerikanske selskaper har mistet billioner av dollar i verdi siden han begynte å innføre tolltariffer.

I en tale til journalister om bord på Air Force One la han til at han hadde forsøkt å løse problemet med verdens ledere i løpet av helgen, og hevdet at «de er ivrige etter å få til en avtale».

Kina hevnet seg mot USA på fredag, og kunngjorde at de ville innføre en toll på 34 % på alle amerikanske varer fra 10. april, etter at de asiatiske markedene stengte i forrige uke.

Handelskrigen eskalerte, og aksjene i Asia fikk seg en kraftig smell da handelen ble gjenopptatt.

I den tidlige handelen mandag var Nikkei 225-børsen i Japan ned hele 6,5 %, mens aksjene i Taiwan var ned nesten 10 % og i Singapore 8,5 %.

Futureskontraktene for New York-børsens hovedindekser falt kraftig søndag, noe som tyder på mer smerte for de skadeskutte Wall Street-aksjene når markedene åpner mandag, samtidig som amerikansk olje falt under 60 dollar fatet for første gang siden april 2021.

Avtaler og allianser

Benjamin Netanyahu, Israels statsminister, som har blitt rammet av 17 % toll, til tross for at landet er en av Washingtons nærmeste allierte - vil fly inn til samtaler med Trump mandag om avgiftene.

Storbritannias statsminister Keir Starmer advarte i en kronikk i en avis om at «verden slik vi kjente den, er borte», og sa at status quo i økende grad vil være avhengig av «avtaler og allianser».

Trumps forskjøvne tidsfrister har gitt noen land rom for å forhandle, selv om han insisterte på at han ville stå fast, og administrasjonen hans advarte mot eventuelle represalier.

– Mer enn 50 land har tatt kontakt med presidenten for å innlede forhandlinger, sa Kevin Hassett, leder for Det hvite hus' nasjonale økonomiske råd, til ABC's This Week på søndag, med henvisning til USAs handelsrepresentant.

Vietnam, et produksjonsland som hadde USA som sitt største eksportmarked i første kvartal, har allerede tatt kontakt og bedt om en utsettelse på minst 45 dager av de voldsomme tollsatsene på 46 prosent som Trump har innført.

Hassett sa at landene som søker kompromiss, gjør det «fordi de forstår at de bærer en stor del av tollsatsene», samtidig som administrasjonen fortsetter å insistere på at tollsatsene ikke vil føre til store prisstigninger i USA.

– Jeg tror ikke at du kommer til å se noen stor effekt på forbrukerne i USA, sa han.

Blodbad på markedene

Finansminister Scott Bessent sa også til NBCs Meet the Press at 50 land hadde tatt kontakt.

Men om Trump vil forhandle med dem: – Jeg tror det er en avgjørelse for president Trump, sa Bessent.

– Akkurat nå har han skapt maksimal innflytelse for seg selv... Jeg tror vi må se hva landene tilbyr, og om det er troverdig, sa Bessent.

Andre land har vært «dårlige aktører i lang tid, og det er ikke noe man kan forhandle bort på noen dager eller uker», hevdet han.

Til tross for håp om forhandlinger for å avverge det verste økonomiske blodbadet, fortsatte blodbadet på markedene i Asia inn i den nye handelsuken.

I Saudi-Arabia, der markedene var åpne søndag, var børsen ned 6,78 % - det verste daglige tapet siden covid-19-pandemien, ifølge statlige medier.

Larry Summers, tidligere direktør for det nasjonale økonomiske rådet under president Barack Obama, sa at «det er stor sjanse for at det kommer til å bli mer turbulens i markedene, slik vi så på torsdag og fredag».

Peter Navarro, Trumps tollguru, har slått tilbake mot den økende nervøsiteten og insistert overfor investorene på at «du kan ikke tape penger med mindre du selger», og lovet «den største oppgangen i aksjemarkedet vi noensinne har sett».

Russland har ikke blitt rammet av de siste tolltiltakene, og Hassett begrunnet utelatelsen fra listen med samtaler med Moskva om landets invasjon av Ukraina.

Onsdag antydet en tjenestemann i Det hvite hus at årsaken til at Russland ikke er på listen, var at handelen var ubetydelig på grunn av sanksjonene.

Trump har lenge insistert på at land rundt om i verden som selger produkter til USA, i realiteten snylter på amerikanerne, og han ser toll som et middel til å rette opp denne feilen.

– En dag vil folk innse at toll, for USA, er en veldig vakker ting! skrev Trump på Truth social søndag.

Men mange økonomer har advart mot at tollen veltes over på forbrukerne, og at de kan oppleve prisøkninger hjemme.

Kilde: Bangkok Post