Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Krever etterforskning av jordraset på Phuket



Innbyggerne i Kata på Phuket har sendt inn en formell anmodning om en grundig etterforskning av det dødelige jordraset som krevde 13 menneskeliv sist fredag.

Brevet ble overlevert under en samling i Wat Kittisangkaram (Wat Kata) av Chalong Loi-Samut, en representant for det berørte lokalsamfunnet, melder det statlige nyhetsbyrået NNT.

Innbyggerne ønsker ikke bare svar på årsaken til skredet, men oppfordrer også myndighetene til å innføre varslingssystemer for å forhindre lignende hendelser i fremtiden.

I tillegg til forespørselen om etterforskning presenterte Chalong dokumenter som tidligere er sendt til lokale myndigheter, blant annet et brev fra 2020 og fotografier fra et skred som skjedde for 11 år siden. Dokumentene viser at det lenge har vært bekymring for sikkerheten i Nakkerd-åsene og risikoen landsbyboerne som bor ved foten av åsene utsettes for.

Lokalsamfunnets bønn har fått oppmerksomhet fra flere sentrale tjenestemenn, deriblant Phukets viseguvernør Sattha Thongkham og parlamentsmedlem Chalermpong Saengdee.

Begge har uttrykt at de vil ta tak i problemet. Chalermpong kunngjorde planer om å koordinere arbeidet med ulike offentlige etater, deriblant departementet for naturressurser og miljø (MNRE), for å undersøke ødeleggelsen av skogen i åsene.

Han har også planer om å samarbeide med kulturdepartementet og innenriksdepartementet for å løse problemene knyttet til buddhistisk næringsvirksomhet og fremskynde installeringen av varslingssystemer.

Viseguvernør Sattha Thongkham bekrefter at guvernøren allerede har bedt MNREs permanente sekretær Jatuporn Buruspat om å iverksette tiltak.

Det viktigste er å sørge for at byggingen og arealbruken på Nakkerd-åsene er i samsvar med lovverket. Det arbeides også umiddelbart med å fjerne gjørme og rusk fra hus og veier for å gjenopprette normale forhold for de berørte innbyggerne.

Kata-samfunnet er fortsatt årvåkne, ettersom den pågående regntiden utgjør en ytterligere risiko, heter det i rapporten.

Øverst: Karons ordfører Jadet Wicharasorn (i midten, blå skjorte) snakker med Phukets guvernør Sophon Suwannarat (til venstre, oransje vest) i etterkant av det dødelige jordskredet i Kata. Foto: Karon kommune

Kilde: The Phuket News
RSS