Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Stor vekst for plantebasert mat i Thailand



Thailands marked for plantebasert mat er på vei mot betydelig vekst, og prognoser fra en nylig avholdt workshop indikerer en verdiøkning på 10 %, til 45 milliarder baht i år.

Denne lovende prognosen ble fremhevet under en nylig avholdt workshop arrangert av Trade Policy and Strategy Office (TPSO) og Fiscal Policy Research Institute Foundation i fellesskap.

Poonpong Naiyanapakorn ved TPSO understreket det raske ekspansjonspotensialet for plantebaserte matvarer både på det thailandske og det internasjonale markedet. Ifølge Euromonitor er den årlige vekstraten (CAGR) for det plantebaserte markedet fra 2019 til 2024 estimert til 10,5 %, noe som forventes å generere en global markedsverdi på 25 milliarder dollar (915 milliarder baht).

Krungthai Compass rapporterer at Thailands markedsverdi for plantebasert mat vil stige til 45 milliarder baht i år, fra 28 milliarder i 2019, drevet av et økende antall helsebevisste forbrukere og økt bekymring for dyrevelferd og etikk.

Plantebasert mat, som omfatter både mat og drikke laget utelukkende av planteingredienser, fremheves for sin bærekraft. Slike matvarer bruker angivelig betydelig mindre naturressurser enn sine animalske motstykker og er mindre belastende for miljøet.

Det er flere faktorer som driver veksten i dette markedet, blant annet en økende global befolkning, en aldrende demografi og fremskritt innen matforedlingsteknologi. Krungthai Compass ser at den økende etterspørselen etter alternative matalternativer utgjør en unik mulighet for det thailandske landbruket og næringslivet.

Forskningsenheten peker på innovasjonspotensialet som ligger i å skape rimelige, tilgjengelige og varierte plantebaserte matprodukter. En slik utvikling kan stimulere lokale økonomier og støtte bærekraftige landbrukspraksiser, noe som er i tråd med myndighetenes innsats for å utnytte thailandske festivaler til økonomisk vekst.

Thailand har potensial til å bli en ledende global produsent og eksportør av plantebaserte matvarer, og dermed møte den økende globale etterspørselen etter bærekraftige matvarer i fremtiden, takket være sin matteknologi og innovasjon.

Krungthai Compass påpeker imidlertid at Thailands plantebaserte næringsmiddelindustri trenger ytterligere utvikling og støtte på tvers av ulike dimensjoner, inkludert produksjon, prosessering, markedsføring, forskning, teknologi og innovasjon, for å kunne realisere dette potensialet fullt ut og tilføre verdi til thailandske landbruksprodukter.

Kilde: Bangkok Post

RSS