Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thaimat ut - plantebasert inn



Thailand har som mål å bli verdens ledende kilde til plantebasert mat med høyt proteininnhold, og kapitaliserer på den globale kulinariske trenden, heter det fra handelsdepartementet mandag.

Denne nye ambisjonen er i tråd med det raskt økende plantebaserte forbruket, som er drevet av forbrukernes etterspørsel etter plantebasert kosthold og bekymring for dyrevelferd og miljøpåvirkning.

Thailands handelsdepartement sier at fremtiden for Thailands plantebaserte matprodukter er vesentlig annerledes enn tidligere, og fremhever landets potensial som en global kilde til plantebaserte råvarer.

De fremhevet Thailands rike landbruk, og sier at sektoren har forbedret seg betraktelig.

– Landbrukssektoren tar i bruk teknologi og innovasjon for å øke produksjonseffektiviteten, blant annet ved å foredle landbruksprodukter til råvarer for plantebasert matproduksjon, sier Poonpong Naiyanapakorn i departementet. – Dette vil skape forretningsmuligheter for entreprenører både innenlands og internasjonalt.

Thailand har en relativt omfattende verdikjede for næringsmiddelindustrien, som omfatter dyrking, produksjon og foredling. Sammen med den globale anerkjennelsen av det thailandske kjøkkenet har landet potensial til å utmerke seg innen produksjon av og handel med plantebasert mat.

Thailands posisjon som en destinasjon for helse- og medisinsk turisme er dessuten en ekstra fordel. Plantebasert mat er i tråd med forbrukernes økende fokus på miljø- og helsehensyn innenfor denne sektoren.

Den thailandske plantebaserte matvarekjeden krever imidlertid omfattende utvikling innen produksjon, foredling, markedsføring, forskning, teknologi, innovasjon, databaser, investeringer og juridiske rammeverk for å styrke handelen med landbruksvarer. Dette vil gjøre det mulig å skape merverdi for thailandske landbruksprodukter og posisjonere landet som et globalt knutepunkt for plantebasert mat.

Ifølge Euromonitor hadde det globale markedet for plantebasert mat en årlig vekstrate (CAGR) på 10,5 % mellom 2019 og 2024, og vil nå en anslått markedsverdi på rundt 25 milliarder dollar i 2024.

I Krungthai Compass-rapporten fra 2020 anslås det at det plantebaserte markedet i Thailand vil være verdt 45 milliarder baht i 2024, med en CAGR på 10 %, noe som gjenspeiler den globale markedsveksten.

Denne økningen tilskrives endrede forbrukervaner samt statlig støtte til teknologiske fremskritt og produksjonsinnovasjon.

Andre drivende faktorer er den globale befolkningsveksten, klimaendringenes innvirkning på matvaresikkerheten, en aldrende befolkning og fremskritt innen landbruks- og matforedlingsteknologi.

Kilde: The Nation

RSS