Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thaksin: – Halvparten av Thailands økonomi er svart



Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra sier at han har funnet ut at den svarte økonomien i Thailand har vokst betydelig, og at den anslås å utgjøre rundt 50 % av den lovlige økonomien.

– Hvis den svarte økonomien ble legalisert, kan den brukes til å løse husholdningens gjeldsproblem.

Han talte i går kveld på «Dinner Talk Vision for Thailand 2024», som ble arrangert av Nation TV. Det var Thaksins første offentlige tale siden han kom tilbake til Thailand etter 17 år i selvpålagt eksil for rundt ett år siden.

Thaksin anbefaler at Bank of Thailand halverer kildeskatten som innkreves fra forretningsbankene, slik at bankene får mer likviditet til å gi ut flere bolig- og billån.

Han anbefalte også metoden som hans regjering brukte i 2001, for å løse husholdningenes gjeldsproblem.

Dengang ba de forretningsbankene, gjennom Thai Bankers Association, om å lette på restriksjonene for å gi lån til privatpersoner, samtidig som myndighetene gikk med på å kjøpe de misligholdte lånene fra bankene til 50 % av bokført verdi for å hjelpe skyldnerne.

De to forslagene er en del av hans visjon om hvordan man skal løse det kroniske gjeldsproblemet i landets husholdninger, som for 91 % vedkommende består av boliglån og leasing av kjøretøy.

Den tidligere statsministeren sa at han etter hjemkomsten har lagt merke til at thaier flest ikke smiler slik de pleide, sannsynligvis fordi mange er tynget av gjeld og står overfor reduserte økonomiske muligheter. Mange har tydd til overtro for å bøte på dette, la han til.

Under sine reiser i provinsene sa han at han hadde observert at byene og veiene ikke er rene, og at bygninger bygges uten skikkelig arkitektonisk design.
Thailands industri- og jordbruksteknologi ligger etter mange andre land, noe som gjør thailandske produkter mindre konkurransedyktige og Thailand mindre attraktivt for utenlandske investorer, sa Thaksin.

Han håper den nye regjeringen vil være i stand til å løse dette problemet ved å utpeke personer som kan ta direkte ansvar.

– Det thailandske byråkratiet er oppblåst, tregt og ute av stand til å reagere raskt på befolkningens behov, sa han.

Kilde: Thai PBS




RSS