Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

10 % av thaiene er i risikosonen på grunn av høyt alkoholforbruk



Minst 10 % av thailenderne har drukket for mye i løpet av de siste 12 månedene, viser en fersk rapport som ble offentliggjort mandag av Thai Health Promotion Foundation.

Ifølge studien er det folk i nord som drikker mest, etterfulgt av folk i nordøst. I løpet av det siste året har 5,73 millioner thaier, eller 10,05 %, vist tegn på alkoholisme.

Det store alkoholkonsumet har ført til at alkohol har blitt den nest største dødsårsaken i Thailand, etter røyking.

Pongthep Wongwatcharapaiboon, direktør for Thai Health Promotion Foundation, advarte om at alkoholmisbruk forårsaker alvorlige leversykdommer som hepatitt, fettleverinfiltrasjon, skrumplever, leversvikt og leverkreft.

– Stort alkoholforbruk fører til at store mengder leverenzymer lekker ut i blodet, forklarte han.

I desember 2023 fant Verdens helseorganisasjons AUDIT-test (Alcohol Use Disorders Identification Test) at 31,25 %, eller 4.236 av de 13.556 deltakerne, var i risikosonen for leversykdom. Av disse gikk 3.469 med på å ta en leverprøve, og det viste seg at 24,47 %, eller 849 personer, hadde unormale nivåer av leverenzymer.

Pongthep presiserte at leverenzymtester gir empiriske bevis på alkoholens innvirkning på leverens helse. En verdi på over 40 enheter/liter indikerer unormal leverfunksjon.

Selv om ulike faktorer kan forårsake unormal leverfunksjon, inkludert visse medisiner, hepatitt, fettleversykdom, genetiske abnormiteter, miljøgifter og metabolske sykdommer som diabetes, er alkohol fortsatt en av de viktigste bidragsyterne til leverskader.

Direktøren advarte om at regelmessig overdrevent alkoholforbruk kan føre til symptomer som tretthet, appetittløshet, vekttap, gulfarging av øynene, gulsott og ubehag under høyre side av brystkassen på grunn av leverbetennelse. Disse symptomene kan etter hvert utvikle seg til skrumplever.

– Hvis du slutter å drikke, vil det ta minst én til tre måneder før leveren er helet. Derfor er det hvert år kampanjer mot drikking under den buddhistiske fastetiden. Folk bør få tatt en leverprøve, slik at de er oppmerksomme på helsen sin og til slutt slutter å drikke, sier han.

Kilde: The Nation

RSS