Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Baht kommer til å stige mot dollaren



Bahten forventes å styrke seg mot dollaren denne uken, og kan potensielt nå 33,50-33,75 baht per dollar, etter at den har steget til det høyeste nivået på 13 måneder.

Denne styrkingen er i stor grad drevet av den svekkede dollaren, som har blitt påvirket av den amerikanske sentralbankens signal om et potensielt rentekutt neste måned.

Bahten har styrket seg over 34 baht per dollar siden fredag, og har svingt mellom 33,90-34,27 baht mot dollaren. Mandag åpnet den thailandske valutaen på 33,98 per dollar, en styrking fra forrige ukes sluttkurs på 34,25 mot dollaren.

I løpet av mandagens handelsøkt nådde bahten en topp på 33,88 per dollar, noe som markerte det sterkeste nivået på 13 måneder, hovedsakelig på grunn av den svekkede dollaren, ifølge Kasikorn Research Center (K-Research).

Kanjana Chockpisansin, forskningssjef for bank- og finanssektoren ved K-Research, bemerket at dollarens svekkelse, kombinert med stigende globale gullpriser, har støttet bahts oppgang mot dollaren.

Den amerikanske dollaren falt også sammenlignet med andre valutaer verden over, og pundet nådde sitt høyeste nivå på over to år på fredag, etter at sentralbanksjef Jerome Powell ga et klart signal om at den lenge ventede amerikanske rentenedsettelsen sannsynligvis vil komme neste måned.

– Bahten forventes å fortsette å styrke seg mot dollaren, og kan potensielt bevege seg innenfor et intervall på 33,50-34,50 baht per dollar denne uken, bemerket Kanjana.

Hittil i år har bahten styrket seg med 0,5 % mot dollaren. Bahten nådde imidlertid sitt svakeste nivå i juli i år, med en nedgang på 7,9 % mot dollaren, før den begynte å styrke seg den siste tiden.

Bahttens utvikling i år er i tråd med trendene blant regionale valutaer. Den indonesiske rupiah har også styrket seg med 0,5 % mot dollaren, mens Singapore-dollaren har styrket seg med 1,5 %. Den malaysiske ringgiten har imidlertid steget med 5,7 % mot dollaren.

Den sørkoreanske won har derimot svekket seg med 2,3 % mot dollaren hittil i år, mens den taiwanske dollaren har falt med 3,9 % og den filippinske pesoen har falt med 1,7 %.

Poon Panitchpibun, pengemarkedsstrateg i Krungthai Global Markets under Bank of Ayudhya (Krungsri), sier at investorene etter Powells tale forventer at Fed vil begynne å senke styringsrenten i september, med en potensiell reduksjon på 0,5 prosentpoeng i løpet av årets to siste møter for å støtte opp om det amerikanske arbeidsmarkedet.

Videre forventer markedet at Fed vil kutte renten med 100 basispunkter i år, etterfulgt av ytterligere 120 basispunkter neste år.

Krungsri Global Markets forventer at bahten vil bevege seg innenfor et intervall på 33,74-34,30 baht mot dollaren, påvirket av det forventede rentekuttet fra Fed. Imidlertid vil den nøye overvåke dollarens bevegelser og Feds politiske retning denne uken.

Krungsri Global Markets spår også at Bank of Thailand vil opprettholde styringsrenten på det kommende møtet i den pengepolitiske komiteen i oktober, samtidig som de vil følge nøye med på de generelle forholdene i finansmarkedene. Hvis risikoen for finansielle innstramminger øker, kan sentralbanken vurdere å sette ned styringsrenten i de påfølgende periodene, ifølge Roog Sanguanruang, senior visepresident i Krungsri Global Markets.

Kilde: Bangkok Post
RSS