Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Fire sannsynlige scenarier for ‘pengedrysset’



Vil Thailands nye statsminister Paetongtarn (38) fortsette som planlagt, nedskalere eller skrote den foreslåtte ordningen?

Politiske analytikere har grublet over fremtiden til regjeringens ‘pengdryss’ i form av en digitae lommebokordning etter at Srettha Thavisin onsdag ble avsatt som statsminister av forfatningsdomstolen på grunn av manglende integritet.

Ordningen er regjeringspartiet Pheu Thais viktigste valgløfte. Ordningen innebærer at thailendere over 16 år, som har en årsinntekt på under 840.000 baht og ikke har 500.000 baht i bankinnskudd, vil få 10.000 baht hver som en digital håndsrekning som de kan bruke i lokale forretninger. Tiltaket forventes å øke det innenlandske forbruket og forbedre landets svake økonomi.

Etter at parlamentet valgte Pheu Thai-leder Paetongtarn Shinawatra til ny statsminister fredag, skisserte avisen Krungthep Turakij fire mulige scenarier for 450-milliarder-baht-ordningen under den nye lederen og den nye regjeringen.

I det første scenariet vil ordningen bli gjennomført som planlagt: Registreringen av mottakere vil fortsette på Thang Rath-appen frem til slutten av september, og registreringen av deltakende butikker vil starte i oktober.

Folk kan begynne å kjøpe varer og tjenester fra butikker som har sluttet seg til ordningen i årets fjerde kvartal.

Så langt har rundt 30 millioner mennesker registrert seg på applikasjonen, som vil bli brukt til å fordele pengene.

I det andre scenariet kan den digitale lommebokordningen fortsette, men i redusert skala for å frigjøre det foreslåtte budsjettet til nye investeringsprosjekter.

En måte å oppnå dette på ville være å begrense mottakerne til kun de som lever under fattigdomsgrensen og tilhører sårbare grupper, anslagsvis 20-25 millioner mennesker. Finansieringen av ordningen vil koste mindre enn 250 milliarder baht. Denne tilnærmingen vil være i tråd med forslaget fra Bank of Thailand.

Det tredje scenariet innebærer at ordningen utsettes, men ikke avlyses eller nedskaleres. Dette vil gi myndighetene mulighet til å ferdigstille utviklingen av en betalingsplattform på Thang Rath-appen, som vil bruke et åpent system for å koble seg sammen med kommersielle og statlige banker. Den kompakte og problemfrie plattformen vil også bidra til å gjenopprette folks tillit til regjeringen og dens foreslåtte prosjekter, noe den nye regjeringen trenger, sier Krungthep Turakij.

I det endelige scenariet vil den digitale lommebokordningen bli skrotet eller erstattet av andre ordninger som er mindre kostbare og kontroversielle. Avisen skriver at Pheu Thai kan vurdere å gå denne veien, ettersom de er blitt mer forsiktige med de juridiske konsekvensene av den foreslåtte politikken, i et forsøk på å unngå å gjøre lignende feil som Srettha, som ble avsatt etter å ha utnevnt en tidligere straffedømt som minister.

– Den nye regjeringen vil imidlertid trenge en god grunn for å overbevise offentligheten om hvorfor de har bestemt seg for å snu ryggen til et valgløfte, sier Krungthep Turakij.

Kilde: The Nation - Ki-generert foto - familien på bildet eksisterer ikke i virkeligheten.

RSS