Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Prisene på yaba-piller faller i Thailand



I Thailand har det vært en kraftig økning i smugling av ulovlige stoffer fra nabolandet Myanmar og en kraftig økning i beslag av metamfetamin (yaba) og heroin.

Thailandske myndigheter sier at organiserte kriminelle nettverk har alliert seg med militser og opprørsgrupper for å sette opp «superlaboratorier» i Shan- og Kachin-statene i Myanmar, skiver Bangkok Post.

En talsperson for juntaen vil ikke å kommentere saken, men Myanmars regjerende junta har tidligere sagt at de er forpliktet til å samarbeide med nabolandene for å bekjempe narkotikatrafikken.

Beslag av yaba-piller i løpet av de første åtte og en halv månedene i år i Thailands nordlige provinser Chiang Mai, Chiang Rai og Mae Hong Son økte med 172 % fra mengden beslaglagt i hele 2023 til 346 millioner piller, viser data fra ONCB.

Beslag av ICE i disse provinsene økte med 39 % i samme periode, til 6,48 tonn, viser dataene.

Heroin er også på vei tilbake, med 327 kilo beslaglagt i år, nesten sju ganger så mye som i 2023.

Den politiske uroen i Myanmar har ført til en kraftig økning og ekspansjon i produksjon og handel med syntetiske stoffer, samt en gjenoppblomstring av opiumsdyrking, ifølge United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

Selv om beslagene øker dramatisk faller prisen på yaba-piller i Thailand, Dette tyder på at tilgangen er større enn den det myndighetene berslaglegger.

Gjennomsnittsprisen på en yaba-tablett i Thailand er nå 25 til 30 baht, sammenlignet med 80 baht i 2017 og 200 baht i 2013, ifølge avisen.

Spesialstyrke anslår at mer enn 50 millioner yaba-piller ligger klart på å bli smuglet inn i Thailand.

Beslagene av narkotika i de tre nordthailandske provinsene har alle økt kraftig siden kuppet i Myanmar i 2021, med en økning på 284 % for metamfetamin, 201 % for speed-piller og 77 % for heroin, viser data fra ONCB.

Øverst: Soldater inspiserer åstedet for sammenstøtet i Mae Sai-distriktet i Chiang Rai-provinsen, der de finner speed-piller og heroin etterlatt av smuglere etter en nattlig skuddveksling i august i år. (Foto: Pha Muang innsatsstyrke)

Kilde: Bangkok Post

RSS