Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Kommentar: Thailands nye skattelov er et tveegget sverd for utlendinger



Det er en voksende uro blant utlendinger i Thailand, som frykter at de nye skattelovene skal tre i kraft. Thailand har lenge vært et fristed for utflyttere som søker et tropisk paradis med lave levekostnader, avslappet kultur og en innbydende atmosfære. En ny skattelov som for tiden er til behandling i det thailandske skattedepartementet, vekker imidlertid stor bekymring i expatmiljøet.

Kommmentar: Simon Causton - The Phuket News

Lovforslaget går ut på å beskatte alle inntekter fra hele verden til personer som oppholder seg i Thailand i 180 dager eller mer, uavhengig av om inntekten er tatt med inn i landet eller ikke. Det betyr at selv inntekt opptjent og beskattet i utlandet kan bli gjenstand for ekstra beskatning i Thailand, noe som potensielt kan skape et dobbeltbeskatningsscenario for mange expats.

Den nye loven er spesielt bekymringsfull for pensjonister som har valgt å tilbringe sine gylne år i Thailand. Mange er avhengige av pensjoner eller investeringer fra hjemlandet, som allerede har blitt kildeskattet. Utsiktene til å bli utsatt for en ny runde med beskatning i Thailand på den samme inntekten er forståelig nok urovekkende. Selv om det finnes dobbeltbeskatningsavtaler med enkelte land, er det ikke alltid like enkelt å tolke og implementere dem, noe som fører til forvirring og bekymring.

Situasjonen kompliseres ytterligere av muligheten for at den nye loven kan få tilbakevirkende kraft til januar 2024. Denne tilbakevirkende kraft betyr at expats som allerede har hentet inn penger fra utlandet for å kjøpe eiendom eller til andre formål, kan få uventede skatteforpliktelser. Denne usikkerheten gjør en allerede utfordrende situasjon enda mer kompleks, og kan avskrekke potensielle investorer og pensjonister fra å velge Thailand som hjemland.

Utvandrerne er først og fremst bekymret for rettferdigheten og de potensielle konsekvensene av denne nye skatteloven. Mange mener at den på urettferdig vis rammer dem som har valgt å bosette seg i Thailand, og som bidrar til den lokale økonomien og samfunnet. Utlendinger tilfører Thailand verdifull kompetanse, investeringer og kulturelt mangfold. De skaper arbeidsplasser, støtter lokale bedrifter og engasjerer seg ofte i veldedige aktiviteter. Frykten er at den økte skattebyrden vil skremme bort expats og føre til at disse verdifulle bidragene går tapt.

Den thailandske regjeringens motivasjon for denne nye skatteloven er forståelig. De ønsker å tilpasse skattepolitikken til internasjonale standarder og øke inntektene. Det er imidlertid viktig å ta hensyn til de potensielle konsekvensene for expatsamfunnet og økonomien generelt. Det er avgjørende for Thailands fortsatte vekst og velstand at man finner en balanse mellom å generere inntekter og å opprettholde et attraktivt miljø for utenlandske innbyggere.

En potensiell konsekvens av den nye skatteloven er en nedgang i utenlandske investeringer. Hvis Thailand oppfattes som mindre skattevennlig for utlendinger, kan det avskrekke potensielle investorer fra å investere i landet. Dette kan få ringvirkninger for en rekke sektorer, deriblant eiendom, turisme og hotell- og restaurantbransjen, som er svært avhengige av utenlandske investeringer.

I tillegg kan det føre til hjerneflukt når utlendingene forlater landet. Mange utlendinger besitter spesialiserte ferdigheter og ekspertise som er verdifull for den thailandske økonomien. Hvis de føler seg uvelkomne eller økonomisk belastet, kan de velge å flytte til andre land med gunstigere skattepolitikk. Dette tapet av talenter kan hindre Thailands utvikling og konkurranseevne på det globale markedet.

Thailands myndigheter bør gå inn i en åpen dialog med expatsamfunnet, ta hensyn til deres bekymringer og sørge for at den nye skatteloven implementeres på en rettferdig og transparent måte. Klare retningslinjer og tydelig kommunikasjon er avgjørende for å unngå forvirring og hindre en potensiell utvandring av verdifulle bidragsytere til Thailands økonomi og samfunn.

En mulig løsning kan være å innføre et differensiert skattesystem basert på inntektsnivå og bostedsstatus. Dette vil sikre at de med høyere inntekt og lengre botid bidrar mer til skattesystemet, samtidig som det minimerer byrden for pensjonister og de med lavere inntekt.

Et annet alternativ kan være å gi skatteinsentiver til utlendinger som investerer i bestemte sektorer eller bidrar til lokalsamfunnet. Dette vil oppmuntre dem til å fortsette å investere i Thailand og bidra til landets utvikling.

Implementeringen av den nye skatteloven bør også ledsages av en omfattende informasjonskampanje for å opplyse expats om deres rettigheter og plikter. Dette vil bidra til å dempe bekymringene og sikre at de nye reglene etterleves.

Kommmentar: Simon Causton - The Phuket News

Han har bodd på Phuket i mange år, er grunnlegger av Citadel Phuket og forfatter av nyhetsbrevet «The Phuket Periodical».

RSS