Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Seksuell trakassering på nettet et alvorlig problem



Den økende trusselen fra seksuell trakassering på sosiale medier har en alvorlig innvirkning på barn og unge, ifølge Thailands nasjonale råd for økonomisk og sosial utvikling (NESDC).

I sin rapport om sosiale utsikter, som ble offentliggjort 26. august, sier NESDC at ofre for slik trakassering står i fare for å utvikle sosiale, emosjonelle og mentale helseproblemer, inkludert angst og depresjon.

I noen tilfeller begår de til og med kriminelle handlinger som følge av traumene de har opplevd. ECPAT International, en organisasjon tilknyttet Unicef, har identifisert Thailand som ett av 25 land med alarmerende nivåer av seksuell trakassering mot barn og unge på nettet. Denne informasjonen samsvarer med data fra det thailandske politiet, som viser en kraftig økning i antall tilfeller av seksuelle overgrep mot barn, fra 48 i 2017 til 540 i fjor.

Ifølge NESDC kan seksuell trakassering av barn på nettet deles inn i tre nivåer. Trakassering på lavt nivå kjennetegnes ofte av at gjerningspersonene ikke anser handlingene sine som skadelige. På dette nivået trakasserer gjerningspersonene ofrene gjennom uspesifikke kommentarer, som for eksempel at de er seksuelt tiltrukket av unge jenter og kommer med seksuelt antydende kommentarer om barn i skolealder.

Det moderate nivået fokuserer på gjentatte handlinger som er utformet for å påføre ofrene følelsesmessig stress. Det innebærer ofte vedvarende trakassering, forsøk på å ydmyke og sette ofrene i forlegenhet, og gradvis krenkelse av privatlivets fred.

Det alvorlige/høye nivået innebærer voldelige og aggressive handlinger som forårsaker emosjonell og psykologisk skade. Dette nivået av trakassering er et klart brudd på loven om seksuelle overgrep. Eksempler på dette er å lokke mindreårige inn i romantiske forhold og tvinge dem til seksuelle handlinger, gjøre opptak av disse handlingene uten deres samtykke og utnytte ofrene ved å ta betalt for å se på opptakene.

En Unicef-rapport fra 2022 viste at mange unge ikke vet hvordan de skal få hjelp hvis de eller vennene deres opplever seksuelle overgrep på nettet. Noen ser ikke på seg selv som ofre, mens andre er for sjenerte til å rapportere det, noe som fører til underrapportering av disse forbrytelsene, ifølge NESDC.

Ifølge NESDC må det iverksettes tiltak for å løse problemet. Blant annet må man ta tak i problemet med selvtilfredshet i forhold til seksuell trakassering, og begynne med at familiemedlemmer følger nøye med på barnas bruk av sosiale medier. Myndighetene og lokalsamfunnene bør også iverksette tiltak for å straffe overgriperne.

NESDC understreket også behovet for at utdanningstilbydere og lokalsamfunn informerer folk om rettighetene deres, om risikoen for seksuell trakassering på nettet og om at trusler på nettet er i stadig utvikling. Familier bør lære barna sine å beskytte personlig informasjon, mens utdanningsinstitusjoner bør innlemme undervisning om hvordan man håndterer seksuell grooming som en del av læreplanene sine, foreslo NESDC.

Øverst: Aktivister bærer budskaper som fordømmer seksuell trakassering og voldtekt mens de beveger seg fra Suntiphap Park i Bangkok til Victory Monument i 2022. (Arkivfoto)

Kilde: Bangkok Post

RSS