Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Vil tiltale åtte tjenestemenn på Phuket for ‘tomteran’ av privat øy



Den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen (NACC) har bedt om at det tas ut korrupsjonstiltale mot åtte tjenestemenn i landdepartementet for angivelig ulovlig utstedelse av skjøte på tomter som skulle inngå i Jumeirah Private Island-prosjektet, som gikk i vasken for nesten 20 år siden.

En tjenestemann som tidligere jobbet ved Phuket Provincial Land Office, og flere medarbeidere er under etterforskning for ulovlig utstedelse av skjøter på Koh Raet, utenfor kysten av Pa Khlok, kunngjorde NACC gjennom en uttalelse, melder The Phuket News.

NACCs etterforskning har avdekket at flere tomter, på til sammen mer enn 67 rai, ble utstedt med skjøte til tross for at det manglet dokumentasjon. I tillegg ble det funnet avvik mellom den rapporterte bruken av tomtene og fotografiske bevis som viste at tomtene ikke var bebodd og ikke ble brukt slik det ble hevdet, heter det i uttalelsen.

Undersøkelsen avdekket at i perioden 1967 til 1976, før en undersøkelse i 1978, forble det aktuelle området i stor grad ubrukt og besto av skog, sekundær regnskog, naturlige åkrer og ryddede områder. Følgelig ble utstedelsen av skjøter (NorSor 3 Gor) før jordloven trådte i kraft, ansett som ulovlig.

NACC vedtok enstemmig en resolusjon som identifiserte åtte offentlige tjenestemenn som ble anklaget for lovbrudd i henhold til straffeloven.

Som svar på funnene vedtok NACC enstemmig en resolusjon som krever at de åtte tjenestemennene blir straffeforfulgt. NACC rådet videre Lands Department til å tilbakekalle de ulovlig utstedte skjøtene.

Mens åtte tjenestemenn ble funnet å ha vært involvert i korrupt praksis, ble anklagene mot enkelte personer ansett som ubegrunnet etter innledende undersøkelser, noe som førte til krav om at anklagene mot dem ble frafalt, opplyser NACC i sin uttalelse.

NACC sier at de åtte tjenestemennene er anklaget for brudd på straffelovens paragraf 151, 157 og 83.

Paragraf 151, «Urettmessig utøvelse av kjøp eller forvaltning av statlig eiendom", gir en bot på mellom 2.000 og 40.000 baht eller fengsel i fem til 20 år, eller til og med livstid, eller en kombinasjon av disse straffene».

Paragraf 157 i straffeloven fastslår følgende «Den som i egenskap av offentlig tjenestemann urettmessig utøver eller unnlater å utøve noen av sine funksjoner til skade for noen, eller urettmessig utøver eller unnlater å utøve noen av sine funksjoner, skal straffes med fengsel fra ett til ti år eller en bot på 2000 til 20.000 baht, eller begge deler».

I straffelovens paragraf 83 heter det «Dersom en lovovertredelse er begått av en person fra to personer og oppover, skal slike medskyldige som anses som hovedmenn, straffes som fastsatt i loven for en slik lovovertredelse».

I tillegg til korrupte tjenestemenn som står overfor tiltale, har NACC også utpekt en rekke ikke-statlige personer, både reelle og juridiske, som skal tiltales for sin rolle i det ulovlige tomteranet.

– Disse enhetene er anklaget for å ha støttet myndighetspersoner, med anklager basert på paragraf 151 og 157 i straffeloven, kombinert med paragraf 86, heter det fra NACC.

NACC har ikke gitt noen forklaring på hvorfor det har tatt så lang tid å fullføre etterforskningen av de antatt korrupte tjenestemennene og den angivelige ulovlige utstedelsen av skjøter for prosjektet.

En undersøkelse utført av justisdepartementet i 2015 avdekket det samme, men til tross for løfter om å iverksette rettslige skritt mot dem som ble ansett for å være ansvarlige for den ulovlige utstedelsen av skjøtene, ble det ikke gjort noe

Kilde: The Phuket News
RSS