Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Fengslet aktivists advokat ber om sykehusoverføring



Advokaten som representerer den fengslede aktivisten Ekkachai Hongkangwan, har bedt om at han overføres til Thammasat universitetssykehus etter at det ble funnet en svulst i hans mage.

Ekkachai har vært innlagt på sykehus siden 8. september, da han ble innlagt på Corrections Hospital på grunn av høy feber og gulsott. Senere ble det konstatert at han har unormal nyrefunksjon og leukocytose.

Tirsdag denne uken fant legene en stor svulst i magen hans. Han fikk tatt en blodprøve for å fastslå om svulsten var ondartet. Thai Lawyers for Human Rights (TLHR) melder at resultatene fortsatt ikke er kjent, og at det må tas flere prøver, blant annet en CT-skanning og en biopsi, før legene kan stille en diagnose.

Ekkachai har fortalt sine advokater at svulsten sitter i nærheten av galleblæren, og at han ble operert for gallestein i 2005.

TLHR opplyser også at Ekkachai har vært syk siden 1. september, da han først fikk høy feber. Den 2. september fikk han gulsott. Den 4. september ba han om å få treffe en fengselslege og ble undersøkt dagen etter. Den 8. september ble han kjørt til fengselssykehuset for å ta en blodprøve og ble innlagt etter at det ble konstatert at han hadde unormale nivåer av leverenzymer og høy surhetsgrad i blodet.

Onsdag ble Ekkachai fremstilt for retten i forbindelse med en høring om tiltalen mot ham og andre aktivister i forbindelse med en demonstrasjon i 2019. Han fortalte advokatene sine at han foretrakk å bli operert ved Thammasat universitetssykehus, siden han ikke er sikker på at kriminalomsorgssykehuset vil kunne gi ham tilstrekkelig medisinsk behandling.

Ekkachais advokater sendte torsdag en anmodning til fengselssykehuset om å få ham overført til Thammasat universitetssykehus, som er bedre rustet til å behandle ham. I anmodningen ble det redegjort for symptomene hans, og det ble uttrykt bekymring for at livet hans kunne være i fare.

TLHR opplyser i dag at CT-undersøkelsen ifølge direktøren for fengselssykehuset har vist at Ekkachai har en byll i leveren, og at han har blitt overført til Department of Medical Services, helsedepartementet, for videre undersøkelser.

Den 48 år gamle aktivisten er tiltalt for å ha lastet opp pornografisk innhold til et datasystem i strid med loven om datakriminalitet for Facebook-innlegg han la ut i 2017, der han diskuterte de seksuelle møtene han hadde hatt mens han satt fengslet i Bangkok varetektsfengsel, anklaget for kongelig ærekrenkelse. Under rettssaken forklarte han at innleggene var ment å informere offentligheten om dagliglivet til en innsatt.

TLHR bemerker at Ekkachai ble siktet på et tidspunkt da han aktivt kjempet for en etterforskning av den tidligere visestatsministeren og kupplederen general Prawit Wongsuwans påståtte korrupsjon og hans eierskap til en luksusklokke og smykker som ikke var oppført på eiendelskontoen som ble sendt inn til den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen.

Ekkachai ble dømt til ett års fengsel og har vært varetektsfengslet siden 6. juli 2023, etter en dom i høyesterett. Han forventes å bli løslatt i februar 2024.

Kilde: Prachatai English
RSS