Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Kambodsjansk skolejente (6) padler til skolen hver dag (video)



Selv om hun er klar over risikoen ved å padle på en flåte til og fra skolen, trosser hun farene siden hun ikke har noen andre alternativer hvis hun skal komme seg til skolen. 

Av Kim Sarom, Phnom Penh Post, Asia News Network 

Chhong Kunthea, en seks år gammel jente, padler på den provisoriske flåten og navigerer gjennom bølger og strøm som trekker henne i ulike retninger. Målet er den flytende skolen, der hun er en ivrig elev.

Kunthea kommer fra en søskenflokk på seks. Hun er det fjerde barnet til sin 40 år gamle far, Euy Kim, og moren Phat Chantha. For tiden går hun i første klasse på Mechrey Primary School, en flytende skole i landsbyen Peam Ta Or i Keo Poa kommune i Siem Reap-provinsens Puok-distrikt.

Familiens hjem er også et flytende byggverk, og på grunn av økonomiske begrensninger er hun avhengig av en hjemmelaget flåte for å komme seg til skolen.

Hver eneste tur til skolen er fylt av frykt for Kunthea. Hun stoler ikke på at hun kan svømme, og hun er redd for å drukne hvis det blåser for mye.

Men kunnskapstørsten hennes driver henne fremover og motiverer henne til å trosse farvannet. Det hender til og med at hun sliter med å finne et transportmiddel, for flyten må repareres ofte, og da må hun søke hjelp hos andre med båt.

Kunthea ble stolt og lykkelig etter at hun ble filmet på en av de vanlige turene til skolen i begynnelsen av september. Videoen ble lagt på YouTube-kanalen Rumduol TV, og siden har hun fått generøse donasjoner.

Saken fortsetter under filmen


– Jeg er så glad for å ha fått to båter som jeg kan bruke til å komme meg til skolen. Nå slipper jeg å sitte i denne flåten, sier hun.

Faren hennes, Kim, forteller at han først nølte med å la Kunthea padle til skolen på grunn av sikkerhetshensyn. På grunn av begrensede ressurser hadde familien bare en båt, som han bruker til å samle snegler hver dag.

Da datteren insisterte på å "gå" på skolen, samlet han inn nok materialer til å sette sammen den 1,5 meter lange farkosten. Begrensningene gjorde ham bare mer bekymret, men Kims kjærlighet til datteren og hennes urokkelige besluttsomhet overbeviste ham til slutt om å støtte utdannelsen hennes.

– Nå er Kunthea lykkelig. Jeg takker giverne som har vist slik medfølelse for henne. Hun fortalte meg at hun vil kjempe for å lære, selv om vi bor ved vannet, sier han.

Chhuon Sovanna, rektor ved Mechrey Primary School, ga et innblikk i utdanningsinstitusjonen. Skolen har 248 elever på 1. til 6. trinn, i tillegg til to barnehageklasser.

Tross for at alle elevene er avhengig av båt for å komme seg til skolen, har det ikke forekommet noen drukningsulykker. Skolen legger vekt på sikkerhet og forsiktighet overfor både elever og foreldre, og sørger for at alle er årvåkne når de ferdes på vannet.

Skolen får støtte fra ulike kilder, blant annet OneChild, en ideell organisasjon, og et samarbeid mellom departementet for utdanning, ungdom og idrett og utdanningsdepartementet i Siem Reap-provinsen. De deler ut ris til 41 underprivilegerte elever og bevilger midler til 20 andre elever hvert år.

Elevene får også måltider og rent drikkevann for å støtte utdanningen sin.

Sok Loeur, høvding i landsbyen Peam Ta Or, fremhevet den unike livsstilen i samfunnet, der 286 flytende hus hus huser 400 fiskerfamilier. Til tross for de ukonvensjonelle boforholdene har innbyggerne tilpasset seg livet på vannet på en god måte, og de er ikke utsatt for store farer.

Ly Bunna, direktør for utdanningsavdelingen i Siem Reap, sier at selv om foreldre vanligvis lærer barna sine å svømme, er det enighet om at barn som ikke kan svømme, ikke bør sendes på skolen av sikkerhetshensyn.

Samarbeid med organisasjoner som Kampuchea Action to Promote Education (KAPE) og OneChild bidrar til å sikre elevenes velferd i disse områdene.

Bunna sier at Kuntheas evne til å svømme gjør henne egnet for reisen. Han påpekte at innbyggerne i vannområder er vant til å ferdes i vannmiljøer, og at de som regel gir avkall på flyteutstyr på grunn av sine svømmeferdigheter.

Blant prosjektene som skal hjelpe de fattigste studentene, er sponsing av båter for transport til og fra skolen.

Til tross for utfordringene elevene på disse skolene står overfor, er Kuntheas historie et vitnesbyrd om den besluttsomheten og forvandlingskraften som ligger i utdanning.

Kilde: The Nation
Av Kim Sarom, Phnom Penh Post, Asia News Network 


RSS