Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Statsministeren taus om svensk lobbybesøk



Statsminister Srettha Thavisin er taus om påstått lobbyvirksomhet fra en svensk industrimann for å få det thailandske flyvåpenet til å kjøpe det svenskbygde Gripen-jagerfly.

Statsministeren sier at Marcus Wallenberg hadde besøkt ham i går, men ville verken bekrefte eller avkrefte kritikken om at den svenske bank- og industrimannen i det stille skulle ha drevet lobbyvirksomhet for å få det thailandske luftforsvaret til å kjøpe nye kampfly.

Luftforsvaret vil trolig velge mellom Saab JAS 39E Gripen eller Lockheed Martin F-16 Block 70/72 Fighting Falcon. De svenskbygde jagerflyene er for tiden utplassert ved Wing 7 i Surat Thani, mens de amerikanskbygde jagerflyene er utplassert ved Wing 1 i Korat og Wing 4 i Takhli.

Luftforsvaret har planlagt å erstatte de aldrende jagerflyene General Dynamics F-16A/B og F-16 ADF Fighting Falcon, som for tiden er utplassert ved Wing 1, og Northrop F-5TH Super Tigris, som for tiden er utplassert ved Wing 21 i Ubon Ratchathani, med nye jagerfly enten fra USA eller Sverige.

En gjennomsnittlig flykostnad for en JAS 39E rapporteres for tiden å ligge på rundt 85 millioner dollar, sammenlignet med rundt 63 millioner dollar for en F-16 Block 70/72.

Srettha, som er tilknyttet Pheu Thai, nektet å si hvilket av de konkurrerende jagerflyene han personlig foretrekker, men insisterte på at flyvåpenet kun kjøper på betingelse av at den valgte produsenten åpner reparasjons- og vedlikeholdsfasiliteter samt en fabrikk for produksjon av reservedeler til det valgte flyet i Thailand.

Øverst: Saab JAS 39E Gripen jagerfly. Foto: Thai Rath
Kilde: Thai Newsroom
RSS