Stacks Image 903

Eksperter: – El Nino forventes å øke varmen i april og mai



Gjør deg klar til å syde i april og mai. Temperaturene i de to neste månedene - som vanligvis er blant de varmeste månedene i året - kan øke ytterligere på grunn av ettervirkninger av El Nino-fenomenet som rammet Singapore i andre halvdel av 2023, ifølge eksperter.

El Nino er et naturlig klimafenomen som fører til varmere og tørrere vær i Sørøst-Asia på grunn av endringer i havoverflatetemperaturen og overflatevindene i det tropiske Stillehavet.

El Nino-forholdene er i ferd med å svekkes og forventes å avta rundt april eller mai, opplyser National Environment Agency's Meteorological Service Singapore (MSS) som svar på spørsmål.

Men det er sannsynlig at El Nino fortsatt vil gjøre seg gjeldende i Singapore i form av høyere temperaturer enn vanlig i månedene som kommer, ettersom det tar tid å overføre varme fra havoverflaten til atmosfæren, sier eksperter til The Straits Times.

Denne langvarige effekten av El Niño forventes å overlappe med de tradisjonelt varme månedene av året i Singapore, legger de til.

Ifølge MSS-registreringer er mai den varmeste måneden i året, med en gjennomsnittlig døgntemperatur på 28,6 °C. Den gjennomsnittlige døgntemperaturen i april er 28,2 °C, mens juni har en gjennomsnittstemperatur på 28,5 °C.

Professor i byklimatologi Matthias Roth ved National University of Singapores (NUS) avdeling for geografi sier: – Med tanke på at en El Niño-hendelse fortsetter å bidra med varme etter at den har nådd sitt høydepunkt, er det mulig at de neste månedene, som sammenfaller med den varmeste delen av året, vil oppleve temperaturer over gjennomsnittet.

Økningen i lufttemperaturer som vanligvis er forbundet med El Nino-hendelser, kombinert med den allerede høye luftfuktigheten i Singapore, vil gjøre det mer ubehagelig å oppholde seg utendørs i månedene april til juni, legger Roth til.

Professor Xie Shang-Ping, ekspert på fysisk oseanografi ved Scripps Institution of Oceanography ved University of California San Diego, er enig. Han sier: – Høy luftfuktighet i kombinasjon med høye temperaturer kan forårsake varmestress.

En talskvinne for MSS sier at selv om varmestressnivået har en tendens til å øke med høyere temperaturer og luftfuktighet, må man også ta hensyn til andre faktorer - som vindhastighet og mengden solstråling.

Høye varmestressnivåer kan føre til økt risiko for varmerelaterte sykdommer som heteslag, varmeutmattelse og varmekramper.

Forandringens vinder
El Nino refererer til den varme fasen av El Nino Southern Oscillation (Enso), en av verdens største naturlige klimasykluser som påvirker havoverflatetemperaturer og nedbørsmønstre.

I det tropiske Stillehavet blåser vindene hovedsakelig fra øst til vest. Disse forutsigbare passatvindene, som de kalles, holder varmt vann innestengt rundt det maritime kontinentet, noe som bidrar til dannelsen av regnskyer og velsigner regionen med regn.

Men under en El Niño-hendelse svekkes passatvindene, og det varme vannet i vest er ikke lenger begrenset til denne regionen. I stedet strekker en tunge av varmt vann seg nå fra vest mot øst.

Når det varme vannet beveger seg mot det sentrale og østlige Stillehavet, følger regnskyer etter, noe som resulterer i tørrere og varmere vær over Singapore.

Under en La Nina-hendelse - den kjølige fasen av Enso - skjer det motsatte. Varmt vann samler seg rundt Sørøst-Asia, noe som resulterer i mer regn.

Påvirkningen fra El Nino
23. mars skrev MSS i sin årlige klimarapport at 2023, et El Nino-år, var det fjerde varmeste året noensinne. Gjennomsnittstemperaturen på 28,2 °C i 2023 var på nivå med to andre El Nino-år, 2015 og 1997.

De varmeste årene som er registrert, er 2019 og 2016 med 28,4 °C og 1998 med 28,3 °C.

MSS advarte da også om at temperaturene i 2024 kunne bli høyere enn i 2023 på grunn av den langvarige effekten av El Nino.

I 2016 og 1998 tok El Niño-hendelsene slutt rundt april. "Både mai 2016 og (mai) 1998 var varmere enn langtidsgjennomsnittet", la MSS til.

Talskvinnen for MSS sier at studier har vist at El Ninos effekt på lufttemperaturene nær overflaten i regionen har en tendens til å komme noen måneder etter endringene i havoverflatetemperaturene.

Hun legger til: – En del av denne forsinkelsen skyldes sannsynligvis at varme frigjøres fra havet til atmosfæren over det sentrale og østlige Stillehavet, som deretter påvirker atmosfæren over hele kloden.

Førsteamanuensis Steve Yim, fra Nanyang Technological Universitys (NTU) Asian School of the Environment og Lee Kong Chian School of Medicine, sier at lufttemperaturen vanligvis topper seg noen måneder etter at El Nino når sin maksimale styrke.

– I begynnelsen av januar 2024 ble det observert at El Nino nådde sin maksimale styrke, sier professor Yim. – Det tar tid før atmosfæren reagerer på den unormalt høye havoverflatetemperaturen, for eksempel under en El Nino, fordi det tar tid å overføre varme fra havoverflaten til atmosfæren.

Prof. Roth fra NUS sier "Varme lagres effektivt i vann og fortsetter å frigjøres til atmosfæren etter at en El Nino-hendelse har nådd sitt høydepunkt."

Risiko for grenseoverskridende tåke
På spørsmål om de forventede temperaturene som er varmere enn vanlig i 2024, vil øke risikoen for grenseoverskridende dis i Sørøst-Asia, svarer ekspertene at risikoen for skogbranner i regionen avhenger av flere faktorer enn bare temperaturene.

Prof. Yim fra NTU sier: – Det er ikke sikkert at en situasjon som er varmere enn vanlig i seg selv øker risikoen for grenseoverskridende dis, men en kombinasjon av tørke, varme og gunstige vindforhold vil med stor sannsynlighet bidra til grenseoverskridende disforurensning i Singapore.

Talskvinnen for MSS sier at sesongbaserte klimamodeller ikke forutsier at det vil oppstå en ny El Nino i 2024.

– Den sørlige Asean-regionen forventes å være mindre tørr i den tradisjonelle tørrsesongen fra juni til oktober 2024 enn i tilsvarende periode i 2023, da det var El Nino-forhold og en positiv dipol i Det indiske hav, legger talskvinnen til.

Hun refererte til den positive Dipole i Det indiske hav (IOD) som rammet Singapore i andre halvdel av 2023, og som bidro til varmere temperaturer enn vanlig det året.

I likhet med El Nino gir en positiv IOD varmere vær i Singapore på grunn av temperaturvariasjoner i atmosfæren og havoverflaten i Det indiske hav. I 2023 opplevde Singapore en "dobbelt opp" av klimafenomener som førte til høyere gjennomsnittstemperaturer.

Talskvinnen legger til at det fortsatt kan forventes perioder med tørt vær mellom juni og oktober i 2024.

– Dette kan resultere i grenseoverskridende dis hvis det oppstår branner i den nærliggende regionen og de fremherskende vindene blåser røykskyene mot Singapore", sa hun.

Koh Tieh Yong, nestleder i arbeidsgruppen for den asiatisk-australske monsunen og World Climate Research Programme, påpekte at risikoen for grenseoverskridende dis avhenger av mer enn bare meteorologiske faktorer.

– Hvert år avhenger risikoen for grensekryssende dis i større grad av menneskelige aktiviteter på bakken: rydding av land ved brenning, lokale myndigheters forebyggende vanning av ryddet land, politiarbeid på stedet mot ulovlige jordbruksmetoder, sier han.

Av: Ariel Yu, The Straits Times, Asia News Network - Gjengitt i The Nation
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand