Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

13 bransjer opplever økning tross økonomisk nedgang



Til tross for enkelte rapporter om fabrikknedleggelser fortsetter andelen nyåpnede fabrikker å øke.

Thailands industrisektor viste tegn til en nedgang i juni. Dette tilskrives innenlandske faktorer, særlig fallende tillit i industrien som følge av risikoen for tørke som påvirker landbruksprodukter.

Warawan Chitaroon, direktør for Office of Industrial Economics (OIE), sier imidlertid at visumfritak for flere land forventes å gi turismen og økonomien et løft. Samtidig fortsetter næringslivets tillit å øke.

Utenlandske faktorer tyder på en kortsiktig bedring, og produksjonssektorene i EU og Japan viser potensial for bedring.

Fra OIEs analyse av åpning og stenging av industrianlegg i landet, ble det funnet at andelen nyåpnede fabrikker fortsatte å ekspandere i perioden fra januar til mai 2024, tross rapporter om nedleggelser.

Dette har ført til økte investeringer og jobbskaping, noe som samsvarer med den fortsatte veksten i importen av kapitalvarer, som maskiner og utstyr, fra siste halvdel av 2023.

Bransjer der antallet fabrikkåpninger overer høyere enn antallet nedleggelser, omfatter næringsmiddelindustrien, kjemisk industri og kjemiske produkter, tekstilindustrien, treforedlingsindustrien og trevareindustrien, papir- og papirvareindustrien, drikkevareindustrien, petroleumsproduktindustrien, plastvareindustrien, ikke-metallvareindustrien, metallindustrien, metallvareindustrien, maskin- og maskinutstyrsindustrien, og industrien for elektriske apparater og utstyr.

Dette gjenspeiler at produkter fra disse industriene fortsatt er etterspurt både innenlands og internasjonalt, med hovedfokus på store og mellomstore fabrikker som produserer varer med fremtidig vekstpotensial.

Myndighetene bør derfor øke investeringsfremstøtene og koordinere med relevante etater for å etablere tiltak som oppmuntrer entreprenører til å investere, øke produksjonseffektiviteten og støtte produksjon av høyverdiprodukter som tilfredsstiller forbrukernes skiftende krav.

Industriproduksjonsindeksen (IPI) for mai 2024 lå på 98,34, en nedgang på 1,54 % sammenlignet med samme periode i fjor, med en kapasitetsutnyttelsesgrad på 59,77 %. Gjennomsnittlig IPI for de fem første månedene av 2024 var 98,16, en nedgang på 2,08 % i gjennomsnitt, med en gjennomsnittlig kapasitetsutnyttelsesgrad på 59,30 %.

Nedgangen i IPI indikerer at Thailands industrisektor ennå ikke har kommet seg på grunn av problemer som mangel på innenlandsk kjøpekraft, husholdningenes gjeld, høye renter og stigende energikostnader som påvirker produksjonen.

I mai økte likevel den totale eksporten med 7,2 %, noe som var den andre måneden på rad med vekst i takt med at økonomiene til handelspartnerne begynte å ta seg opp igjen.

Kilde: The Nation
RSS