Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Begravelser for utlendinger i Pattaya har blitt mye dyrere



Å dø er en alvorlig affære, og det blir ikke billigere i Pattaya. Myten om at du kan kremere en venn eller en du er glad i for rundt 20 000 baht, og at den viktigste faktoren er hvilket tempel du velger, holder stand.

Av Barry Kenyon, gjengitt i Pattaya Mail

Det er riktig at det blir billigere jo lenger unna sentrum av Pattaya man beveger seg, men erfaringer som autorisert av de pårørende i Storbritannia har vist at de faktiske kostnadene er mye mer spredt. Det var litt av en oppgave.

Hvis du dør, eller nesten dør (i en ulykke), hjemme eller på gaten, vil du sannsynligvis bli kjørt til et sykehus.

Hvert av dem, både i privat og offentlig sektor, har sin egen ambulansetjeneste. I tillegg har minst ett privat sykehus en mobil intensivavdeling, og kostnadene ved denne kan være uoversiktlige.

I mitt tilfelle var det den frivillige Sawangboriboon-stiftelsen som kjørte den avdøde til et av de mindre sykehusene, der legene jobbet febrilsk med hjerte-lunge-redning for å prøve å gjenopplive en pasient som (slik jeg oppfattet det) allerede hadde gått bort fra denne jordiske spolen. Denne «tjenesten» kostet 19-000 baht.

Det lokale politiet dukket så opp og forklarte at alle dødsfall krever obduksjon, med mindre pasienten dør på sykehus som innlagt pasient med full behandlingshistorikk.

De foreslo også at rådhuset ville utstede dødsattesten. Det stemmer, men først etter obduksjonen, fikk jeg vite senere.

Sawangboriboon tilbød seg å ordne med transport av liket til Institute of Forensic Medicine (likhuset), som er en del av det store politihovedkvarteret i Rama IV i Bangkok. Transportkostnaden var på svært rimelige 2000 baht.

Neste punkt på listen er et besøk på ambassaden i Bangkok for å hente et autorisasjonsbrev som skal vises frem på instituttet.

Du trenger absolutt originalpasset ditt og den avdødes pass, ikke kopier.

Da jeg ankom likhuset, var det forbløffende å se at køen for å "besøke en død kropp" var på 50 personer foran meg, for det meste pårørende til thailandske trafikkofre.

Det finnes selvfølgelig måter å korte ned ventetiden fra flere timer til rundt 40 minutter på, og det er bare fantasien som setter grenser. Du får utlevert obduksjonsrapporten, som kan inneholde sparsomt med informasjon utover "respirasjonssvikt og sirkulasjonsproblemer".

Prisen her var 5 000 baht, inkludert en konserverende injeksjon for å forsinke forråtnelsen og leie av kjøleskap. Ikke dyrt, ettersom det er den offisielle statlige prisen for både thailendere og utlendinger.

Du vil sannsynligvis få tilbud fra begravelsesbyrået om å få levert liksvøp og kiste, levere liket til det tempelet du ønsker i Pattaya og sørge for den viktige dødsattesten fra rådhuset.

Det er også et krav om å innhente en bekreftelse fra det lokale politiet om at det ikke foreligger bevis for at det er begått noen forbrytelse i forbindelse med dødsfallet.

Du er sikkert like utslitt som jeg var på dette tidspunktet, og du vil helt sikkert være enig i at dette er en effektiv one-stop-shop-løsning. Prisen var 9 500 baht.

Tempelmyndighetene (du har et enormt utvalg i og rundt Pattaya) tok 24.500 baht, som inkluderte klargjøring av liket, en enkel seremoni for å markere at en person har gått bort før reinkarnasjonen og selve kremasjonen, som offisielt kalles hygienisk avhending.

Det kan også være nødvendig å kjøpe tilbehør som friske blomster, kistebærer ved selve seremonien og til og med sminke.

Begravelsesagenten, ble jeg fortalt, er den siste personen som kan gi deg et smil om munnen. Hvis du inkluderer dine personlige reiseutgifter (en eller to turer til Bangkok), kommer du opp i ytterligere minst 10.000 baht.

Hvis vi ser bort fra testamenter (som her kalles "dead giveaways", selv om det i mitt tilfelle dreide seg om en person som døde i uskiftet bo) og fordeling av boet, var totalkostnaden for kremasjonen rundt 70.000 baht.

Du tror kanskje at du kan gjøre det billigere eller bruke en thailender til å delegere det hele ved hjelp av en fullmakt. Men thailandske kolleger fortalte meg at det ikke ville ha gjort noen stor forskjell.

På et feriested som Pattaya er det å dø en kommersiell virksomhet som alle andre.

Spesielt hvis du er farang.

Av Barry Kenyon, gjengitt i Pattaya Mail

RSS