Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Ny Ylang Ylang-art oppdaget i Satun



Et forskerteam fra Chiang Mai-universitetet har oppdaget en ny art av Ylang Ylang, eller Cananga odorata, i Satun UNESCO Global Geopark. Den har fått navnet "Chalermprakiat" til minne om Hans Majestet Kongens 6-årsdag, ifølge en pressemelding som ble sendt ut onsdag.

Ylang Ylang er et tropisk tre som opprinnelig kommer fra Filippinene, Malaysia, Indonesia, Ny-Guinea, Salomonøyene og Queensland i Australia. Det finnes også i deler av Thailand og Vietnam.

Det vitenskapelige navnet på den nye plantearten er Orophea Chalermprakiat Damth., Chanthamrong & Chaowasku. Denne viktige oppdagelsen ble først publisert i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet Phytotaxa, Volume 658 den 5. juli.

Den ble oppdaget i et synkehull i Tham Talu Cave i Satun-provinsen. Dette området er en del av Satun UNESCO Geopark, Thailands første verdensgeopark, som er sertifisert av FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur.

Assoc. professor Thanawat Chaowaku ved Institutt for biologi, Det naturvitenskapelige fakultet, Chiang Mai University, som ledet prosjektet, sa at "Chalermprakiat"-treet er unikt.

Han beskrev treets høyde som opptil 8 meter. Kronbladene er kremfargede. De indre kronbladene er sammenføyd og deretter adskilt i endene. Kronbladenes basis er slank. Dermed oppstår det en åpning mellom kronbladene, noe som gjør at støvbærerne og pistillene er lett synlige.

Han påpekte samtidig at denne nye plantearten regnes som sjelden, og at det bare finnes 15-20 eksemplarer av den.

–Alle sektorer må bidra til å bevare den, slik at den ikke blir utryddet, sa han.

Plantens vakre buskform gjør at den kan utvikles til en blomstrende prydplante. Forskerne har foreslått at "Chalermprakiat"-treets fytokjemikalier og biologiske aktiviteter skal studeres nærmere for å kunne utvikle den til en medisinplante.

Oppdagelsen ble gjort som en del av forskningsprosjektet "Taxonomy and Phylogeny of Ylang-Ylang Family Plants (Annonaceae) in Thailand that are rare and not yet known for conservation and sustainable use", finansiert av Office of the Ministry of Higher Education, Science, Research and Innovation, Thailand Science Research and Innovation, og Thailand Research Fund.

I tillegg til biologer fra Chiang Mai-universitetet var prosjektet et samarbeid med spesialister fra Songkhla Rajabhat University, skogspesialister med spesialkompetanse fra Department of National Parks, Wildlife, and Plant Conservation, uavhengige forskere og lokalsamfunn.

Kilde: The Nation
RSS