Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Nær 6 millioner barn er rammet av oversvømmelser og jordskred i Sørøst-Asia



Flom og jordskred utløst av tyfonen Yagi har herjet i Vietnam, Myanmar, Laos og Thailand, noe som har rammet nesten seks millioner barn og svekket deres tilgang til rent vann, utdanning, helsetjenester, mat og husly - noe som har ført allerede marginaliserte lokalsamfunn enda dypere inn i en krise.

– De mest sårbare barna og familiene står overfor de mest ødeleggende konsekvensene av ødeleggelsene som tyfonen Yagi har etterlatt seg, sier June Kunugi, UNICEFs regiondirektør for Øst-Asia og Stillehavsområdet.

– Den umiddelbare prioriteringen må være å gjenopprette de grunnleggende tjenestene som barn og familier er så kritisk avhengige av, inkludert rent vann, utdanning og helsetjenester. Økningen i ekstreme værhendelser i Sørøst-Asia, som forverres av klimaendringene, er en trist påminnelse om at når katastrofer rammer, er det ofte sårbare barn som betaler den høyeste prisen.

Tyfonen Yagi, som er den kraftigste stormen som har rammet Asia hittil i år, førte med seg voldsomme regnskyll på toppen av det sesongmessige regnværet, noe som fikk elver til å gå over sine bredder og utløste dødelige jordskred. I kjølvannet av tyfonen ble over 850 skoler og mer enn 550 helsesentre skadet, de aller fleste i Vietnam, og det pågår fortsatt vurderinger i regionen.

I Vietnam, landet som ble hardest rammet av tyfonen Yagi, mangler rundt 3 millioner mennesker, deriblant mange barn, tilgang til trygt drikkevann og sanitæranlegg, noe som øker risikoen for sykdom. Omtrent 2 millioner barn har heller ikke fått tilgang til utdanning, psykososial støtte og skolematprogrammer.

I Myanmar har den doble byrden av den pågående konflikten og de katastrofale konsekvensene av tyfonen Yagi forsterket krisen for lokalsamfunn som allerede er fordrevet på grunn av konflikten, noe som har forverret en allerede alvorlig humanitær situasjon. Det er rapportert om over 170 dødsfall og mer enn 320.000 fordrevne, samtidig som veinett, telekommunikasjon og elektrisitetsinfrastruktur har fått store skader i det sentrale Myanmar.

I Nord-Thailand har kraftig regnvær og oversvømmelser rammet nesten 64 000 barn hardt. Noen skoler har blitt fullstendig ødelagt, og lærerne har måttet ty til nettbasert undervisning og levere undervisningsmateriell til elevene hjemme.

I Laos har åtte provinser blitt rammet av flom, noe som har gått ut over anslagsvis 60 000 barn, ødelagt livsviktig infrastruktur og truet livsgrunnlaget til lokalsamfunn som allerede sliter med å takle de negative klimaeffektene.

UNICEF, som samarbeider med humanitære partnere, leverer nødhjelp til barn og familier i flomrammede områder i hele Sørøst-Asia. Dette omfatter blant annet distribusjon av trygt drikkevann, hygienemateriell, kosttilskudd og medisinsk utstyr, samtidig som det gis støtte til mental helse og lærings- og fritidsmateriell for å hjelpe barn med å gjenvinne en følelse av normalitet og fortsette å lære og leke i trygge omgivelser. UNICEF har også forpliktet seg til å samarbeide med partnere for å sikre en barnefokusert gjenoppbyggingsinnsats når flomvannet har trukket seg tilbake.

Barn i Øst-Asia og Stillehavsområdet er utsatt for flere, overlappende klima- og miljørisikoer, og de står overfor disse truslene seks ganger oftere enn besteforeldrene deres gjorde. Den økende hyppigheten og de forsterkede effektene av klimarelaterte farer svekker barns mestringsstrategier, forsterker ulikhet og skader deres potensial til å trives.

Øverst: Barn i Vietnam, Myanmar, Laos og Thailand står i fare for å bli avskåret fra utdanning, rent vann og viktige tjenester når flom og jordskred ødelegger hjem og infrastruktur.

Kilde: UNICEF /The Pattaya News

RSS