Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Korrupsjonsjegere bøtelagt for hemmelighold av Prawit-klokkene



Den sentrale forvaltningsdomstolen har beordret den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen (NACC) til å betale en bot på 5.000 baht for hvert tilfelle for ikke å ha offentliggjort alle detaljene i etterforskningen av tidligere visestatsminister Prawit Wongsuwons eksklusive armbåndsur.

Aktivisten Veera Somkwamkid, leder for Anti-Corruption People's Network, la onsdag ut den skriftlige kjennelsen fra domstolen, datert 2. mai, på sin Facebook-konto, ifølge Bangkok Post.

Ifølge kjennelsen skal bøtene betales innen 30 dager. Hvis korrupsjonsbekjemperne ikke gjør det, kan retten ta beslag i eiendeler for å dekke verdien av boten.

I dommen kreves det at NACC utleverer alle rapporter og bevis knyttet til etterforskningen av saken mot general Prawit til Veera. Formueserklæringen han sendte inn da han ble visestatsminister i 2014, inneholdt ikke luksusklokker og ringer som han ved flere anledninger ble sett med i offentligheten.

Nett-etterforskere avdekket omfanget av samlingen ved å gå gjennom hundrevis av bilder. De anslo den totale verdien av de 22 luksusklokkene til rundt 41 millioner baht (ca 12 mill kroner).

I kjennelsen ble NACC også pålagt å offentliggjøre notatene til de som var ansvarlige for etterforskningen, og å utlevere møtereferatene i saken til Veera.

Retten beordret opprinnelig NACC til å offentliggjøre detaljer den 4. august i fjor. De to partene etterkom imidlertid ikke pålegget, og derfor har retten nå utstedt bøtene.

I sitt Facebook-innlegg skrev Veera at rettens kjennelse beviste at både NACC og NACCs kontor hadde begått en forbrytelse, og at han ville søke strafferettslig forfølgelse mot dem.

Den 10. august i fjor sa NACC at de ikke kunne gi ut informasjon om Prawit-etterforskningen av hensyn til sikkerheten til viene i saken.

I desember 2018 avgjorde NACC med 5 mot 3 stemmer at det ikke var grunnlag for anklagen om at general Prawit hadde oppgitt formuen sin på feilaktig grunnlag.

Øverst: General Prawit Wongsuwon, med en Richard Mille-klokke til en verdi av 2,5 millioner baht (ca 730.000 kroner), skjermer øynene mot solen mens han poserer for bilder sammen med andre ministre i regjeringsbygningen i desember 2017. (Arkivfoto - Bangkok Post)

Kilde: Bangkok Post

RSS