Vurderer endringer i arveavgiften
09.10.2023Inntektsdepartementet planlegger å vedta statsministerens forslag om å endre arveavgiftsloven for å redusere økonomisk ulikhet, sier en kilde i departementet som ønsker å være anonym.
Kilden sier at retningslinjene for lovendringen har tre hovedpunkter.
For det første skal arveavgiften gjelde for eiendeler verdt over 100 millioner baht. Det diskuteres imidlertid om denne grensen bør justeres for å tilpasses endrede forhold i fremtiden, sier kilden ifølge Bangkok Post.
For det andre må hvilke typer eiendeler som skal beskattes, defineres på nytt i kongelige resolusjoner.
For det tredje vil arveavgiften ikke omfatte eiendom som testamenteres til avdødes ektefelle for å lette byrden for den sørgende parten.
Fritaket for arveavgift for eiendeler verdt 100 millioner baht eller mindre kan skape et smutthull for skatteunndragelse.
En person med en formue på 300 millioner baht kan for eksempel testamentere eiendeler til sin ektefelle og sine arvinger som hver er verdt 100 millioner baht eller mindre.
Hvis hver av eiendelene er verdt 100 millioner baht eller mindre, blir det ingen arveavgift, mens eiendeler som testamenteres til ektefellen er fritatt for avgift.
Arveavgiften beregnes på grunnlag av den enkeltes nettoformue, som er verdien av mottatte eiendeler fratrukket eventuell gjeld. Nettoformue på 100 millioner baht eller mindre vil være fritatt for avgiften, mens det overskytende vil bli beskattet med en fast sats på opptil 10 %, ifølge kilden.
Avgiften vil gjelde registrerte eiendeler, inkludert boligeiendommer, tomter, kjøretøy, obligasjoner, aksjer og innskudd i finansinstitusjoner, ifølge kilden.
Mottakere, inkludert enkeltpersoner, offentlige etater og juridiske personer, eller internasjonale organisasjoner som faller inn under Thailands forpliktelser overfor FN eller folkeretten, er fritatt fra avgiften hvis de uttrykker en intensjon om å bruke arven til religiøse, utdanningsmessige eller veldedige formål.
Kilden opplyser at arveavgiften ble innført i 1933, men at den ble avskaffet på grunn av lav innkreving. Myndighetene gjeninnførte loven i 2015, og nå kreves det inn noen hundre millioner baht i året, noe som anses som et svært lite beløp i forhold til hvor mye arv som går videre til arvingene.