Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Thailand signaliserer nok en helomvending når det gjelder cannabis



Thailand vil arbeide for å kontrollere bruken av cannabis gjennom lovgivning i stedet for å gjeninnføre det på listen over narkotiske stoffer, ifølge visestatsminister Anutin Charnvirakul, og signaliserer dermed nok en politisk helomvending.

– Statsminister Srettha Thavisin er nå enig i at lovgivning er det riktige skrittet å ta, sa Anutin på tirsdag.

– Jeg vil takke statsministeren for at han har vurdert denne saken og besluttet å vedta en lov, sa Anutin, hvis Bhumjaithai-parti lenge har kjempet for avkriminalisering av cannabis til medisinsk og økonomisk bruk.

Han kom med disse kommentarene etter samtaler med Srettha og helseminister Somsak Thepsutin tirsdag. Statsministeren skal ha gitt retningslinjer om å vedta en lov for å kontrollere planten i stedet for å gjeninnføre den som et narkotisk stoff.

Thailand ble i 2022 et av de første landene i Asia som avkriminaliserte marihuana, men uten en lov som regulerer det, eller klare regler for å hindre rekreasjonsbruk. Anutin var folkehelseminister på den tiden.

Dette førte til en eksplosjon av rekreasjonsbruk, cannabiskafeer og -forhandlere, samt offentlig bekymring for misbruk.

Bhunjaithai utarbeidet deretter et lovforslag for å regulere cannabisbruken, men det kom ikke gjennom første behandling før valget ble utskrevet i fjor.

Den nåværende regjeringen, ledet av Pheu Thai-partiet, har fastholdt at rekreasjonsbruk av cannabis ikke vil bli tillatt i henhold til det nye regelverket som er under utarbeidelse av helsedepartementet.

Srettha sa tidligere at planten ville bli satt tilbake på narkotikalisten, med unntak for medisinsk bruk og forskning. Han ga myndighetene frist til slutten av året med å utarbeide de nødvendige reglene.

Landet har sett en rask vekst i den innenlandske detaljhandelen med marihuana, med titusenvis av butikker og virksomheter som har dukket opp de siste to årene, i en bransje som forventes å være verdt opptil 1,2 milliarder dollar innen 2025.

Bhumjaithai, det nest største partiet i den nåværende koalisjonen, har alltid insistert på at de er for marihuana til helsemessige og økonomiske formål, men ikke til rekreasjonsbruk, og har argumentert mot en nykriminalisering.

Anutin, som også er innenriksminister, sa at regjeringen nå vil diskutere planene for et lovforslag for å regulere cannabisindustrien, og at de politiske partiene kan komme til å legge frem utkast for parlamentet.

Forslag til forskrifter for å rekriminalisere cannabis er allerede satt i gang, men de har ennå ikke blitt godkjent av narkotikakontrollnemnda. Som medlem av styret lovet Anutin å stemme imot planen.

Office of the Narcotics Control Board hadde foreslått at endringene skulle tre i kraft fra 1. januar 2025, for å gi operatører som var bekymret for sin juridiske status en frist på noen måneder til å tilpasse seg og søke om nye lisenser.

De nye reglene vil forby besittelse, import og salg av cannabisblomster og harpiks med mindre man har lisens fra helsedepartementet.

Cannabisfrø samt deler med lavt innhold av tetrahydrocannabinol (THC), som blader, røtter, fiber og stengler, vil ikke bli kriminalisert på nytt, heter det.

Kilde: Bangkok Post
RSS