Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Minstelønnen øker til 400 baht



Arbeidsminister Phiphat Ratchakitprakarn sa at den daglige minstelønnen stiger til 400 baht over hele landet fra 1. oktober, til tross for at arbeidsgivernes representanter ikke møtte opp til trepartsmøtet i lønnskomiteen i går, skriver avisen Naewna.

Han advarte arbeidsgiverne om at dersom de fortsatt forholder seg tause og ikke møter opp til neste møte, som er berammet til fredag 20. september, vil han likevel gå videre med lønnsøkningen.

Phiphat nevnte at han hadde fått brev fra handelskamre i nesten alle provinser, inkludert provinsielle industriråd og Federation of Thai Industries, der de sa at de ikke var klare til å øke lønningene på nåværende tidspunkt.

De ble likevel bedt om å ta hensyn til en annen dimensjon, nemlig at prisene på daglige nødvendigheter allerede hadde økt i forkant av lønnsøkningen, og at arbeiderne ikke ville være i stand til å akseptere den hvis den ikke ble gjennomført.

Han innrømmet at den thailandske økonomien for øyeblikket ikke er så rosenrød, men påpekte at nå som statsminister Paetongtarn Shinawatra har overtatt roret, bør det komme økonomiske stimulanser, særlig gjennom utdelingen av den mye omtalte, men forsinkede ‘pengedrysset’ på 10.000 baht til den «sårbare gruppen» først.

Denne gruppen omfatter rundt 12 millioner mennesker med statlige velferdskort og rundt 2 millioner funksjonshemmede, til sammen 14,5 millioner mennesker, med et budsjett på 145 milliarder baht som skal fordeles blant disse.

Når denne store pengesummen er sprøytet inn i systemet, vil økonomien gradvis begynne å bli bedre, påpekte han.

Social Security Office (SSO) forbereder tiltak for å støtte større bedrifter som rammes av lønnsøkningen, blant annet en rabatt på 1 % på deres bidrag til Social Security Fund. Rabatten vil være tilgjengelig fra oktober til september neste år. Små og mellomstore bedrifter, som utgjør over 90 % av Thailands arbeidsstyrke, vil få fortsatt støtte frem til økonomien er på bedringens vei, opplyser NNT.

Arbeidsdepartementet samarbeider også med finansdepartementet for å undersøke andre kompenserende tiltak, blant annet lavrentekreditt til bedrifter for å bidra til å opprettholde likviditeten. I tillegg vil bedrifter som investerer i karriereutvikling for sine ansatte, bli tilbudt skatterabatter for å bidra til å dempe virkningen av lønnsøkningen.

Kilde: Thai Newsroom
RSS