Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

236.000 arbeidsløse i Thailand



Antallet arbeidsledige i Thailand er 236.000, det høyeste nivået på ni måneder, samtidig som landet sliter med lav økonomisk vekst og flere fabrikknedleggelser, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen EconThai (Employers' Confederation of Thai Trade and Industry).

De arbeidsledige, som utgjør 2 % av de registrerte arbeidstakerne, faller inn under paragraf 33 i folketrygdloven, som kun omfatter ansatte som har jobbet for bedrifter. Dette tallet inkluderer ikke frilansere.

– Utsiktene er dystre for thailandske arbeidere, ettersom fabrikker har redusert antall skift eller permittert arbeidere, mens andre fabrikker har stengt ned permanent, sier Tanit Sorat, nestleder i EconThai.

– Den thailandske økonomien er i ferd med å bremse opp. Regjeringens økonomiske stimuleringstiltak har fortsatt ikke hjulpet økonomien, og budsjettet har ennå ikke støttet den lokale økonomien på grunn av den langsomme budsjettprosessen, sier han.

Thailand har rundt 37-38 millioner arbeidstakere registrert hos myndighetene, inkludert både thailandske statsborgere og arbeidere fra nabolandene Myanmar, Laos og Kambodsja.

Ifølge EconThai er arbeidsledigheten på 2 % høyere enn tallet som oppgis av det nasjonale statistikkbyrået (NSO), som rapporterer en arbeidsledighet på bare 0,9 %. Dette skyldes at NSO inkluderer arbeidere fra landbrukssektoren i sine beregninger.

– De 0,9 prosentene gjenspeiler ikke realistiske data, ettersom de antyder at Thailand har den tredje laveste arbeidsledigheten i verden, noe som virker usannsynlig, sier Tanit.

Antallet permitterte arbeidere har økt etter en nylig advarsel fra den felles stående komiteen for handel, industri og bankvesen, som sa at flere lokale selskaper sannsynligvis vil måtte stenge fordi de ikke kan konkurrere med kinesiske rivaler som eksporterer lavprisprodukter til det thailandske markedet.

I løpet av første halvår i år ble 667 fabrikker lagt ned, en økning på 86,3 % fra året før, sa Kriengkrai Thiennukul, leder for Federation of Thai Industries, tidligere i år.

– I snitt stenges 111 fabrikker hver måned, sa Kriengkrai.

– Statens kontroversielle plan om å øke den daglige minstelønnen til 400 baht over hele landet kan også ramme bedrifter, spesielt små og mellomstore bedrifter som ikke har råd til å betale den høyere satsen til sine ansatte, sa Tanit.

Øverst: Arbeidssøkere ser etter muligheter på Job Expo Thailand 2024, som arrangeres av arbeidsdepartementet på Queen Sirikit National Convention Center 28.-30. juni. (Foto: Somchai Poomlard)

Kilde: Bangkok Post
RSS