Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Valgvinner ‘Move Forwards’ skjebne avgjøres 7. august



Move Forwards skjebne avgjøres 7. august, når grunnlovsdomstolen skal avgjøre om opposisjonspartiet skal oppløses for å ha presset på for å få endret majestetsfornærmelsesloven.

Valgkommisjonen (EC) har tidligere bedt domstolen avgjøre om Move Forwards kampanje for å endre straffelovens paragraf 112 utgjorde et forsøk på å styrte det konstitusjonelle monarkiet.

Move Forwards forgjenger, Future Forward, ble stilt overfor to oppløsningssaker etter å ha oppnådd en fantastisk tredjeplass i sin valgdebut i 2019, da partiet vant 81 av de 500 plassene i statsministeren.

Den første saken, der partiet ble anklaget for å ha bånd til det sagnomsuste «Illuminati», ble avvist i en enstemmig kjennelse i forfatningsdomstolen. Men den andre saken forseglet Future Forwards oppløsning etter at retten med stemmerne 7-2 slo fast at partileder Thanathorn Juangroongruangkits lån på 192 millioner kroner til partiet var en ulovlig finansiering.

Thanathorn og andre ledere i Future Forward ble utestengt fra politikken, og dermed var fase én av «Orange Party» over. Fase to kom med dannelsen av Move Forward, som fikk flest stemmer og seter ved valget i 2023 (151). Men partiet ble tvunget i opposisjon da juntautnevnte senatorer stemte for å blokkere partiets statsministerkandidat, Pita Limjaroenrat.

Den pågående oppløsningsdebatten dreier seg om hvorvidt valgkommisjonen fulgte korrekt juridisk prosedyre. Move Forward-leder Chaithawat Tulathon anklager EU-kommisjonen for å ha hoppet over en intern etterforskning og "fremskyndet" oppløsningsbegjæringen.

Valgkommisjonens medlem Pakorn Mahannop insisterer på at kommisjonens oppløsningsbegjæring er juridisk holdbar, og at den er basert på en tidligere kjennelse fra grunnlovsdomstolen som beordret Move Forward til å slutte med handlinger som undergraver det demokratiske systemet med kongen som statsoverhode.

Onsdag beordret forfatningsdomstolen begge parter til å sende inn sine sluttinnlegg innen 24. juli, og sa at den ville avsi sin kjennelse 7. august.

Dette indikerer at domstolen anser de juridiske spørsmålene som løst, noe som gjør ytterligere etterforskning, slik Move Forward gjentatte ganger har bedt om, unødvendig. Eventuelle faktiske tvister vil bli vurdert om morgenen den 7. august, og en avgjørelse forventes å foreligge samme kveld.

Move Forward virker imidlertid ikke altfor bekymret for en eventuell oppløsning. Som det største opposisjonspartiet spiller det en avgjørende rolle i parlamentet. Onsdag uttrykte Chaithawat tillit til at partiet ville komme helskinnet ut av saken. Han la til at partiet ennå ikke hadde gjort konkrete forberedelser til dommen, men at det ville diskutere planene før 7. august, som sammenfaller med en parlamentssamling.

Chaithawat humret til og med da han ble bedt om å kommentere ryktene om at partiets dager var talte.

– De sier nå at det kanskje ikke blir oppløst. Ærlig talt er alt innad i partiet avgjort. Vi kan klare oss, og vi er sikre på at selv om domstolen bare vil ta stilling til juridiske spørsmål, så tror vi at loven er på vår side. Hvis noen hadde sett bevisene jeg la frem i går, som ikke er offentliggjort, ville de vært mer trygge, sier han om onsdagens høring.

Move Forward har imidlertid forberedt et nytt kjøretøy for å kunne fortsette sin politiske reise dersom retten beslutter å oppløse partiet. Partiet har identifisert et tredje nivå av ledere dersom den nåværende ledelsen blir ilagt politisk forbud.

Om Move Forward går seirende ut av høringen og kommer styrket tilbake, eller om partiet må oppløses og gjenoppstå som et nytt parti, vil vi få vite i løpet av kvelden den 7. august.

Kilde: The Nation
RSS