Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

18 nye steder utpekt som ‘Dark Sky Reservater’



Thailands turistmyndighet (TAT) og Thailands nasjonale astronomiske forskningsinstitutt (NARIT) kunngjorde torsdag at 18 nye steder for stjernekikking er utnevnt til "Dark Sky Reservater" under prosjektet Amazing Dark Sky in Thailand Season 3.

Prosjektet er et kontinuerlig markedsføringsinitiativ rettet mot turister med spesielle interesser, i samarbeid med NARIT. Prosjektet har som mål å fremme astronomisk turisme som et unikt opplevelsesbasert turistprodukt, som beriker reiser i Thailand med meningsfylte og særegne opplevelser.

I tillegg til å tilby en fantastisk nattehimmel på ulike steder i Thailand, integrerer prosjektet astronomisk kunnskap og tar sikte på å utforme turistruter som knytter seg til nærliggende attraksjoner, noe som skaper økonomiske fordeler for lokalsamfunnene.

"Dark Sky Reservat"-prosjektet har pågått siden 2020 for å øke bevisstheten om lysforurensning, bevare den mørke himmelen. I 2022-23 ble det etablert 30 Dark Sky-reservater i Thailand.

Reservatene har som mål å stimulere interessen for astronomi, fremme kreativ turisme og tiltrekke seg både thailandske og internasjonale turister. De fungerer også som fotograferingssteder for amatørastronomer.

"Dark Sky Reservater" er kategorisert i fire typer:

Dark Sky-nasjonalparket: Nasjonalparker som bevarer den mørke himmelen og opprettholder egnede miljøer for dyreliv og økosystemer.

Dark sky samfunn: Områder i lokalsamfunn, landsbyer eller kommuner som opprettholder en passende mørk himmel gjennom lokalt samarbeid.

Dark sky eiendommer: Private eiendommer som feriesteder, hoteller og læringssentre som bevarer den mørke himmelen og unngår lysforurensning.

Dark sky forsteder: Åpne områder med forsiktig belysning som egner seg for observasjon av astronomiske fenomener og astronomirelaterte aktiviteter.

I år er 18 steder nye over hele landet valgt ut og utpekt som «Dark Sky-reservater», og de har fått astronomisk læringsmateriell for å støtte aktiviteter og gjøre disse stedene kjent for turister.

Listen over utpekte Dark Sky-reservater i år er:

Dark Sky nasjonalparker:
Ban Wat Chan Forest Park, Chiang Mai province
Tham Pla – Pha Suea National Park, Mae Hong Son
Tat Ton National Park, Chaiyaphum
Sai Thong National Park, Chaiyaphum
Phu Pha Yon National Park, Sakon Nakhon
Phu Wiang National Park, Khon Kaen

Dark sky samfunn:
Makut Kiriwan Temple, Khao Yai, Nakhon Ratchasima province

Dark sky eiendommer:
Cha Ker Por, Chiang Mai province
Phrao Camping, Chiang Mai
Hom Lom Joy, Chiang Rai
Pawana Niwet Camp, Nakhon Sawan
Phu Khum Hom, Khao Yai, Nakhon Ratchasima
Pailin Astro Park, Nakhon Ratchasima
Unfa Ing Dao Camping, Nakhon Ratchasima
Soneva Kiri, Trat
Bo San Villa & Spa, Phang Nga
Ati Garden Camping, Phang Nga

Dark sky forsteder:
Khao Kheow Open Zoo, Chonburi Province

Kilde: The Nation
RSS