Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Politikk og profitt blokkerer veien mot rekriminalisering av cannabis i Thailand



Den eskalerende kampen om cannabis i Thailands parlament betyr at urten neppe vil bli gjenkriminalisert eller strengere regulert med det første.

Av Thai PBS World's General Desk

Statsminister Srettha Thavisin snudde den 23. juli etter at Bhumjaithai, en viktig koalisjonspartner i hans regjering, kjempet hardt mot planen om å gjenkriminalisere cannabis som et narkotisk stoff.

Bhumjaithai-leder Anutin Charnvirakul, som også er visestatsminister og innenriksminister, advarte mot økonomiske konsekvenser dersom regjeringen endret sin marihuanapolitikk.

– Hvem vil ønske å investere i Thailand? spurte han.

Mange investorer, både innenlandske og utenlandske, har etablert cannabis- og relaterte virksomheter i Thailand etter at Bhumjaithai med hell presset på for legalisering av cannabis. Thailands raskt voksende cannabis- og hampindustri er nå verdt 36,52 milliarder baht, opp fra 31,75 milliarder baht i fjor, ifølge Thai Chamber of Commerce's Center for Economic and Business Forecasting.

Forrige helg spilte Anutin golf med Thaksin Shinawatra, som i egenskap av patriark for det koalisjonsledende Pheu Thai-partiet antas å ha stor innflytelse over Srettha.

Statsministeren har nå bestemt seg for å håndtere eksplosjonen i fritidsbruken av marihuana, ikke med forbud, men med lovgivning som regulerer tilgjengeligheten.

Det juridiske vakuumet fortsetter
Folkehelseminister Somsak Thepsuthin sa at det nå var fire separate lovforslag om marihuana til behandling, men at lovgivningsprosessen gikk sakte fremover. Derfor bør Thailand først sette marihuana tilbake på narkotikalisten, la han til.

– Jeg må imidlertid respektere avgjørelsen til det nasjonale narkotikakontrollrådet. La oss se hva styret bestemmer seg for, sa han.

Den 5. juli vedtok den nasjonale narkotikakomiteen en resolusjon om å gjeninnføre marihuana på narkotikalisten, men resolusjonen vil bare tre i kraft hvis den blir godkjent av styret.

Leger har uttrykt frustrasjon over ukontrollert cannabisbruk.

Dr. Smith Srisont, medlem av det medisinske rådet og president for Thailands rettsmedisinske legeforening, sier at den siste utviklingen viser at politisk spill står i veien for en skikkelig regulering.

– Å gå frem og tilbake eller understreke at cannabiskontroll bør gjøres via cannabis-loven, betyr at det juridiske vakuumet vil fortsette, sa han. – Og publikum vil fortsette å bære byrden.

Anutin hadde, til tross for sine påstander, aldri lyttet til hva andre sa om cannabisens negative helseeffekter, beklaget Smith.

– Forskning i både Thailand og andre land viser at cannabiskonsum har mange negative effekter, men Anutin fortsetter å si at det ikke finnes noen solide bevis for dette, sier han.

Den lovlige cannabisens mørke side
Prof. Dr. Sawitri Assanangkornchai, som underviser ved det medisinske fakultetet ved Prince of Songkla University, avslørte funnene fra forskningen hun har ledet om Thailands cannabispolitikk på et seminar nylig. Hun sa at funnene tydet på at én av fem thailendere har brukt cannabis, for det meste til rekreasjonsformål.

– Ungdom begynner å bruke cannabis av nysgjerrighet, sa hun, og la til at urten nå er lett tilgjengelig, og at nesten alle thaier har en cannabisbutikk innen 400 meter fra sitt hjem. Cannabis selges også på nettet via populære plattformer som Twitter, Facebook og Line.

En studie fra Chulalongkorn University's Centre for Addiction Studies anslår at antallet cannabisbrukere i Thailand har steget til 11 millioner i 2023, opp fra 1,8 millioner i 2021, før cannabis ble fjernet fra narkotikalisten.

Dr. Bundit Sornpaisarn, forsker ved Canadas Centre of Addiction and Mental Health (CAMH) og æresrådgiver for Youth Network Against Cannabis (YNAC), fortalte på det samme seminaret at antallet pasienter som søker behandling for cannabisrelaterte sykdommer, har økt i Thailand i takt med den økende bruken av urten.

– Polikliniske pasienter med cannabisrelaterte tilstander økte fra 18.806 i 2022 til 32.634 i fjor, sa han, – Antallet innlagte pasienter økte fra 2.322 til 5.924 i samme periode.

Somsak sa at selv om regjeringen hadde forsøkt å kontrollere medisinske utgifter, skjøt kostnadene for å behandle pasienter som var negativt påvirket av cannabisbruk i været fra 3.2-3.8 milliarder baht mellom 2019 og 2021 til 15-21 milliarder baht mellom 2022 og 2023.

For lenge å vente?
‘Youth Network against Cannabis’ har oppfordret Srettha til å opprettholde innsatsen for å reliste cannabis som et narkotisk stoff, og sa at løftet om å stramme inn cannabiskontrollen via en egen lov hørtes langt hentet ut.

– Arbeidet med omlisting trenger bare ett skritt til, sa nettverket i en uttalelse. – Lovgivningen av en ny lov vil i mellomtiden sannsynligvis ta flere år i det minste.

Analytikere regner med at ingen avcannabislovforslagene kommer til å seile gjennom parlamentet med det første, siden den nåværende koalisjonsregjeringen bare har 314 parlamentsmedlemmer, og 71 av dem er fra Bhumjaithai-partiet. Hvis denne viktige koalisjonspartneren nekter å støtte et lovforslag, er det lite sannsynlig at det vil bli vedtatt.

Analytikere legger til at det regjerende Pheu Thai-partiet definitivt vil foretrekke å inngå et kompromiss om cannabis, med tanke på at regjeringsperioden varer i ytterligere tre år.

Det antas at Bhumjaithai-partiet vil blokkere forsøk på enten å sette marihuana tilbake på narkotikalisten eller å skjerpe kontrollen med en marihuana-lov.

Cannabisbønder og bedrifter snakker ut
Wittawin Vidthayanon, administrerende direktør i Salus Bioceutical (Thailand), sa at landets blomstrende cannabisindustri ville lide et enormt slag hvis regjeringen omlistet marihuana som et narkotisk stoff.

– Mellom 70.000 og 80.000 mennesker jobber i bransjen, sier han, og legger til at både bønder og leverandører av utstyr og frø vil bli berørt.

Wittawin mener at hans eget selskap, en produsent av hamp/cannabis-ekstrakter, bare vil få mindre konsekvenser av en lovendring, siden de har sørget for at produktene kan brukes til medisinske formål.

Prof. Dr. Arnat Tancho ved Maejo-universitetet sier at en stor andel av cannabis i Thailand i dag importeres ulovlig, hovedsakelig fra USA.

– Jeg er enig i ideen om å sette marihuana tilbake på narkotikalisten, slik at vi kan regulere bruken bedre, sa han.

For tiden er det mange lokale bedrifter i Thailand som vakler fordi de ikke finner nok kjøpere til cannabisen de dyrker.

– Vi har 1000 tonn på lager, men får ikke solgt det, sier Saptawee Deebudcha, sekretær for Ban Na Nong Wai Community Enterprise i Nakhon Phanom.

En annen samfunnsbedrift i Nakhon Ratchasima dyrker bare 10% av landet sitt viet til cannabis.

– I begynnelsen kunne vi selge til en veldig god pris. Men nå finner vi ikke noe marked, sier Montri Yiamsoongnern, styreleder i Khon Korat Rak Gan Community Enterprise.

En kilde i bransjen sa at i tillegg til smuglet cannabis, sliter thailandske cannabisbønder også med fallende etterspørsel fordi cannabis ikke lenger er populært. I tillegg kan folk også dyrke cannabis hjemme for eget forbruk. De trenger ikke lenger å kjøpe fra andre.

Av Thai PBS World's General Desk 
RSS