Stacks Image 903

Somsak: – Cannabis vil bli ansett som narkotika i år



Thailands nye helseminister Somsak Thepsuthin sa mandag at statsminister Srettha Thavisin har instruert ham om å tilbakeføre cannabis til listen over kategori 5-narkotika innen årsskiftet.

– For å gjøre dette, sa han, vil helsedepartementet måtte endre sine relevante direktiver og kunngjøringer, skriver The Nation.

Cannabis ble fjernet fra listen over narkotiske stoffer for to år siden i henhold til et direktiv fra helsedepartementet, da det ble ledet av Bhumjaithai-partiets leder Anutin Charnvirakul under daværende statsminister Prayut Chan-o-cha.

I valgkampen i 2019 lovet Bhumjaithai å avkriminalisere marihuana, slik at det kunne brukes til medisinske formål og som en salgbar urt.

I dag, mandag, sier Somsak at det er nødvendig med omfattende samtaler mellom relevante offentlige etater for å avgjøre om hele marihuanaplanten skulle legges til narkotikalisten eller bare deler som har psykoaktive effekter.

Han sa at en internasjonal traktat om narkotika kontrollerer marihuanablomster og ekstrakter, men ikke frø og fiberholdige deler.

Somsak la til at hvis helsedepartementet iverksatte tiltak uten å diskutere det med andre etater, ville det være til stor skade for dem som praktiserer tradisjonell medisin og driver forskning.

– Vi må få inn omfattende informasjon, legger Somsak til.

Somsak var justisminister under Prayuts regjering, og Office of the Narcotics Control Board (ONCB), som var under hans tilsyn, støttet fjerningen av marihuana fra listen over narkotika i kategori 5.

På spørsmål om hvorfor han ikke motsatte seg avkriminaliseringen av cannabis for to år siden, sa Somsak at det var hans plikt å støtte det som koalisjonspartner.

Han sa at bare utenriksdepartementet hadde uttrykt motstand mot avkriminaliseringen av marihuana på ONCB-møtet, og la til at verken ONCB eller politiets representanter hadde sagt noe på møtet. Han sa imidlertid at de høylytt ga uttrykk for sin uenighet etter møtet.

– Vi måtte forholde oss til koalisjonspartnerne med respekt, forklarte han.

En gruppe marihuanaforkjempere har erklært at de vil gå ut i gatene den 9. juni dersom planten blir narkotikalistet på nytt og Somsak ikke avklarer sitt standpunkt i saken.

Somsak sa at han gjerne ville forklare sitt standpunkt til gruppen, og la til at marihuanas status som medisinsk urt ikke vil bli påvirket.

Kilde: The Nation

RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand