Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Rekordmange rammet av denguefeber hittil i år



Den siste epidemiologiske overvåkingsrapporten fra Thailands Department of Disease Control (DCD) har avslørt en alarmerende økning i antall tilfeller av denguefeber i 2024. Per 10. juli var antallet rapporterte tilfeller kommet opp i svimlende 44 387.

Dette er et betydelig folkehelseproblem, ettersom de første seks månedene av 2024 allerede har overgått det totale antallet tilfeller som ble registrert i 2020, da det ble registrert 32.585 tilfeller i løpet av hele året.

Historiske data tyder på at det nåværende antallet dengueinfeksjoner er uten sidestykke, og trenden viser en kraftig økning i antall pasienter og fortsatt dødsfall, særlig i begynnelsen av juli. Denne økningen i antall tilfeller understreker det presserende behovet for forbedrede forebyggende tiltak og folkehelsetiltak.

Les også: Kry Reiseklinikken i Oslo om danguefebervaksine

Denguefeber rammer ulike aldersgrupper ulikt i Thailand. Den høyeste forekomsten er blant barn i alderen 5-14 år, med 12.953 rapporterte tilfeller. Deretter følger aldersgruppen 15-24 år med 9.601 tilfeller. Dødsfallene er spredt over alle aldersgrupper, og den høyeste dødeligheten finner vi i den eldre befolkningen over 65 år. Det er interessant å merke seg at kjønnsfordelingen av infeksjonen er nesten lik, med 50,4 % av tilfellene hos menn og 49,6 % hos kvinner.

Regionalt sett var det det sentrale området utenom Bangkok som hadde det høyeste antallet tilfeller, med 12 148 infeksjoner og en insidensrate på 53,95 per 100 000 mennesker. Denne regionen rapporterte også 16 dødsfall. Den sørlige regionen har den høyeste insidensraten på 108,17 per 100 000, mens Bangkok selv har en insidensrate på 53,11 per 100 000. Til tross for lavere smittetall er Bangkok fortsatt et kritisk område som krever kontinuerlig overvåking og strenge kontrolltiltak.

Den totale dødeligheten av denguefeber er fortsatt relativt lav, 0,09 %, med 40 rapporterte dødsfall så langt i 2024. Dødsraten varierer imidlertid mellom ulike regioner og aldersgrupper, noe som understreker behovet for målrettede helsetiltak og bedre helsetjenester for å håndtere spredningen og konsekvensene av sykdommen.

Som svar på den eskalerende situasjonen har Thailandske helsemyndigheter vært proaktive i overvåkingen av spredningen av denguefeber og sørget for oppdateringer til befolkningen i god tid. Folkehelsekampanjer er i full gang for å opplyse befolkningen om forebyggende tiltak, spesielt i høyrisikoområder. Departementet har understreket viktigheten av å beskytte seg mot myggstikk, ettersom denguefeber er en myggbåren virusinfeksjon som er vanlig i tropisk og subtropisk klima. Den forårsakes av dengueviruset, som overføres av Aedes-mygg.

Vanlige symptomer på denguefeber er høy feber, kraftig hodepine, muskel- og leddsmerter, kvalme, oppkast, hudutslett og hovne kjertler. Eksperter anbefaler at sykehus som behandler pasienter med denguefeber, bør dele ut myggkrem eller -spray til andre pasienter for å forhindre videre spredning av viruset.

Helseeksperter anbefaler at man bruker myggmiddel, bruker langermete klær og sørger for at oppholdsrom er fri for stående vann der myggen kan formere seg. Disse tiltakene er avgjørende for å forebygge myggstikk og redusere risikoen for denguefeber.

I tillegg bør personer som får høy feber, oppsøke lege umiddelbart.

Helsemyndighetene oppfordrer befolkningen og turister til å være årvåkne og ta alle nødvendige forholdsregler for å beskytte seg mot myggstikk. De er opptatt av å kontrollere spredningen av denguefeber og minimere konsekvensene for befolkningen. Samarbeid med befolkningen og etterlevelse av forebyggende tiltak er avgjørende for å bekjempe denne folkehelsetrusselen.

Den dramatiske økningen i antall tilfeller av denguefeber i Thailand i 2024 understreker behovet for kontinuerlig årvåkenhet og effektive smitteverntiltak fra organisasjoner og befolkningen. Med proaktive tiltak og samarbeid i lokalsamfunnet vil det være mulig å håndtere og redusere forekomsten av denguefeber.

Kilde: The Thaiger
RSS