Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Stigende rispriser kan skape matvarefrykt



Stigende matvarepriser vil trolig bli en ekstra bekymring for sentralbanksjefene som forsøker å dempe inflasjonen, ettersom prisen på ris, en av de viktigste matvarene i Asia, har steget mest siden 2008, ifølge HSBC Holdings Plc.

– Minnet om den asiatiske matprisfrykten i 2008 sitter dypt, skrev økonomer under ledelse av Frederic Neumann i et forskningsnotat fredag, ifølge Bangkok Post.

– Den gang spredte de stigende risprisene i enkelte økonomier seg raskt til andre markeder etter hvert som forbrukere og myndigheter i hele regionen forsøkte å sikre seg forsyninger. Det økte også prisene på andre basisvarer, som hvete, etter hvert som kjøperne gikk over til alternativer.

Eksportprisene på ris fra Thailand, som er en global referanse, steg til over 600 USD per tonn, en økning på nesten 50 % fra fjoråret. Dette er et problem for beslutningstakerne, for i motsetning til tomater og løk, som har en tendens til å normalisere seg raskt etter en økning på grunn av korte innhøstingssykluser, kan risprisene holde seg høye mye lenger, ifølge Neumann.

Den globale risimportens andel av forbruket har omtrent doblet seg i løpet av de siste 25 årene, og har økt med rundt fire prosentpoeng siden matpriskrisen i 2008.

– Dette betyr at nedgang i én økonomi kan få mye større ringvirkninger i andre økonomier enn tidligere", sier Neumann.

Uregelmessig regn og tørke i mange deler av verden hindrer avlinger, reduserer tilbudet og driver opp kostnadene. India, som er den største riseksportøren i verden, har innført restriksjoner på oversjøiske forsendelser for å holde de lokale prisene nede, noe som ytterligere reduserer det globale tilbudet.

Malaysia og Filippinene er de to asiatiske økonomiene som er mest avhengige av risimport, etterfulgt av Korea og Taiwan, sier Neumann. Andre økonomier, som for eksempel Indonesia, er også utsatt. Hongkong og Singapore importerer all risen sin, men på grunn av sin kjøpekraft kan de lett sikre seg forsyninger.

Kilde: Bangkok Post
RSS