Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

– Vil vurdere å lempe på skjenke-reglene



Er det begynnelse på slutten for Thailands 52 år gamle skjenke- og salgsforbud på ettermiddagen mellom 14 og 17?

Representanter for Restaurant Business Club overrakte tirsdag et brev til statsminister Srettha Thavisin der de ber regjeringen om å hjelpe restaurantene med å overleve de tøffe økonomiske tidene.

Et av tiltakene de ber om, er å oppheve den 52 år gamle forskriften som forbyr salg av alkohol mellom kl. 14.00 og 17.00.

Forbudet mot salg og skjenking av alkohol mellom kl. 14.00 og 17.00 er ikke omfattet av loven om kontroll av alkoholholdige drikkevarer. Forbudet ble innført av Thanom Kittikachorns kuppregime i 1972 for å hindre at tjenestemenn drakk i arbeidstiden, og det har aldri blitt opphevet. 

– Jeg vil vurdere å oppheve forbudet mot alkoholsalg på ettermiddagen ... Regjeringen prøver å fremme turisme, i håp om at de også vil tjene mer penger, sa Srettha på tirsdag.

Han kom med disse kommentarene da regjeringen var samlet til et mobilmøte på Nakhon Ratchasima Rajabhat University tirsdag.

Sorathep Rojpotjanaruch, leder for Restaurant Business Club, sa at gruppen ønsket at regjeringen skulle innføre hastetiltak før flere virksomheter må stenge.

Driftskostnadene har økt med 50 %, mens prisene på ingredienser som melk, egg og grønnsaker har steget med 20-30 %, sier han.

– Økonomien har vært svak, og forbrukernes kjøpekraft har gått ned. Kostnadene og prisene på ingredienser, som grønnsaker, har gått opp, i tillegg til dyr strøm, sier han.

– I 2019 ble det anslått at restaurantbransjen på landsbasis hadde en samlet omsetning på 420 milliarder baht, omtrent 7 % av bruttonasjonalproduktet (BNP). Disse inntektene var opprinnelig forventet å vokse med ytterligere 4-5 % i år. Men siden april har veksten avtatt, og restauranter fortsetter å stenge, sier Sorathep.

– Småskalaselgere og matbutikker langs gatene står i fare for å gå konkurs, ettersom de ikke har tilstrekkelige økonomiske ressurser til å holde seg flytende over lengre perioder, sier han.

I tillegg til å oppheve forbudet mot alkoholsalg på ettermiddagstid, foreslår Sorathep at gruppen reduserer bygge- og tomtebeskatningen for å lette byrden på næringslivet.

– Medlemmene ønsker også at regjeringen skal utarbeide tiltak for å hjelpe små og mellomstore bedrifter, sa han.

Et annet forslag er å gi folk 2 000 baht hver å bruke i løpet av en tremånedersperiode - men bare på mat gjennom Pao Tang-appen, sier Sorathep. 

RSS