Stacks Image 919

Møter sveitsiske og norske utsendinger for å fremme frihandelsavtale



Handelsdepartementet har hatt samtaler med representanter for Sveits og Norge for å presse på for å få ferdigstilt frihandelsavtalen mellom Thailand og Den europeiske frihandelssammenslutningen (EFTA).

EFTA ble etablert i 1960 og består av Sveits, Norge, Island og Liechtenstein, og har som mål å fremme frihandel og økonomisk integrasjon blant medlemmene, både i Europa og globalt.

Handelsminister Pichai Naripthaphan sa fredag at han hadde hatt et møte med Helena Budliger Artiega, den sveitsiske statssekretæren for økonomiske anliggender, samt ambassadørene fra Sveits og Norge i Thailand for å diskutere fremdriften i frihandelsforhandlingene med EFTA. Han understreket at forhandlingene nå er i sluttfasen, og at de bør være avsluttet innen utgangen av 2024, slik alle parter forventer, melder The Nation.

Pichai sa at den siste forhandlingsrunden, den tiende i rekken, som fant sted i august, viste betydelig fremgang, og at det bare var noen få spørsmål som måtte diskuteres videre med både Sveits og Norge. Han uttrykte tillit til at samtalene med utsendingene fra de to landene ville bidra til å løse problemene og gjøre det mulig å inngå en avtale med EFTA i løpet av året.

Forhandlingene mellom EFTA og Thailand ble først innledet i 2005, men stoppet opp ett år senere, før de ble gjenopptatt igjen i 2022. Handelsdepartementet har gjort frihandelsavtalen med EFTA til en av sine topprioriteringer, ettersom samarbeidet kan forbedre Thailands konkurranseevne innen teknologi og innovasjon, som er en av blokkens styrker.

I 2023 var EFTA Thailands 16. største handelspartner, med et samlet handelsvolum på 9,88 milliarder dollar, eller 1,72 % av den totale utenrikshandelen.

Blant de viktigste eksportproduktene til EFTA er edelstener og smykker, klokker og komponenter, jernprodukter, klimaanlegg og reiseutstyr. Blant de viktigste importvarene fra de fire EFTA-landene var smykker, sølv, gull, klokker, kjøtt, medisinsk og farmasøytisk utstyr.

Kilde: The Nation
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand