Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Må justere ‘pengedrysset’



Visefinansminister Julapun Amornvivat innrømmer at regjeringens «pengedryss» på 10.000 baht må justeres noe, blant annet ved å gi kontanter i stedet for digitale penger til noen mottakere.

– De mange klagene som har kommet inn mot regjeringens flaggskip-politikk, er noe av årsaken til at det er behov for visse endringer, sa han onsdag.

– Andre endringer blir vedtatt som svar på de mange nyttige innspillene som er kommet inn for å forbedre programmet, sa han.

Den opprinnelige politikken gikk ut på å gi 10.000 baht i digitale penger til så mange som 50 millioner kvalifiserte thaier over 16 år. Mange økonomer sa at programmet på 500 milliarder baht ikke vil gi det økonomiske løftet som den Pheu Thai-ledede regjeringen så for seg.

– Men nå må den nye Paetongtarn Shinawatra-regjeringen foreta justeringer for å unngå risikoen for å støte på noen av de problemene som statlige organisasjoner, økonomer og opposisjonen har advart mot, sier Julapun.

– Jeg må innrømme at det er behov for noen endringer, blant annet når det gjelder utdeling av kontanter til utsatte grupper, sa han. – Når det gjelder hvordan de endelige detaljene vil se ut, må vi fortsatt diskutere det videre med alle de andre koalisjonspartiene.

Foreløpig ser det ut til at det er sannsynlig at det vil dryssepenger denne måneden til rundt 15 millioner innehavere av statlige velferdskort. Det vil skje i form av kontanter, ettersom en del av de tiltenkte mottakerne ikke er fortrolige med digital teknologi eller ikke har smarttelefoner.

Når det nye budsjettåret begynner 1. oktober, vil myndighetene avgjøre om og hvordan de skal fortsette utdelingen til ytterligere 35 millioner mennesker.

– De som allerede har registrert seg via regjeringens Thang Rath-app, trenger ikke å bekymre seg for noen justering, ettersom den digitale lommeboken definitivt vil fortsette, sier Julapun.

– Et annet viktig mål med programmet er å bygge opp en ny infrastruktur for den digitale økonomien i Thailand, i tillegg til å tilføre penger til det økonomiske systemet, sa han.

Julapun ville ikke gå nærmere inn på hvilke andre mulige endringer som vurderes, og sa at detaljene ville bli avslørt når den nye regjeringen presenterer sin politiske erklæring i parlamentet senere denne måneden.

Alt han kunne si var at resten av budsjettet som er øremerket til finansiering av «pengedrysset», 122 milliarder baht fra budsjettet for 2024 og mer fra budsjettet for 2025, som nå er til behandling i underhuset, vil bli brukt utelukkende til økonomiske stimuleringsformål.

Den forventede effekten av stimulansen har vært mye omdiskutert, og noen kritikere mener at den vil være begrenset til tross for de høye kostnadene. Julapun sa at han forventet å se både positive og negative effekter av en eventuell justering.

– Her i Thailand har vi så mange klagere som har blitt et hinder for myndighetene i deres arbeid med å forbedre økonomien og folks velferd, sa han.

– Disse begjæringene har også ødelagt forbrukernes og investorenes tillit til landet.

Øverst: Selgere på et marked i Bangkok registrerer seg for Thang Rath-appen 1. august, for å få 10 000 baht i digitale kontanter fra myndighetene. (Foto: Apichart Jinakul)

Kilde: Bangkok Post


Dette er «pengedrysset»
I henhold til ordningen, som var Pheu Thai-partiets valgkampsak, vil de aller fleste thailandske statsborgere over 16 år få en engangsutbetaling på 10.000 baht, som vil bli overført til deres «digitale lommebok».

Bonusen må brukes i løpet av seks måneder på produkter og tjenester i butikker innenfor en liten radius fra bostedet. Det er noe begrensning i hva pengene kan brukes til.

Anslagsvis er det 45-50 millioner thaier som er berettiget til å motta pengene.
RSS