Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Beordrer nødhjelp etter flom i Nord-Thailand



Thailands påtroppende statsminister Paetongtarn Shinawatra har sendt ut en melding om oversvømmelsene i Nord-Thailand, der hun legger til at regjeringen følger situasjonen nøye, spesielt i Nan, Chiang Rai og Phayao, og at hun er svært bekymret for de berørte innbyggerne.

Hun la til at selv om hun nå ikke offisielt kan utøve sine plikter som statsminister på grunn av den konstitusjonelle prosessen, har hun formidlet sin bekymring til fungerende statsminister Phumtham Wechayachai, for å gi umiddelbar hjelp.

Nord-Thailand opplever store oversvømmelser, og regjeringen iverksetter alle nødvendige tiltak for å hjelpe dem som er rammet av vannmassene.

De nasjonale vannressursmynighetene arbeider med å kontrollere vannstanden og dreneringen.

Anutin Charnvirakul, visestatsminister og innenriksminister, deltok i går på et møte for å se på krisetiltakene i Nord-Thailand, og det samme gjorde de nasjonale vannmyndighetene.

Meteorologisk institutt har varslet om kraftig nedbør i det nordlige området, særlig i provinsene Mae Hong Son, Chiang Mai, Chiang Rai, Phayao og Nan.

Nasjonale vannmyndigheter har også utstedt flomvarsel for steder langs større elver og elveforgreninger, samt lavtliggende områder, frem til 30. august.

Departementet har utarbeidet en vannforvaltningsplan for Yom-elvens nedbørsfelt for å imøtekomme vannstrømmen fra provinsene oppstrøms. Konseptet innebærer å holde tilbake ekstra vann og til slutt slippe det ut i Yom- og Nan-elvene.

Flomsituasjonen i Nan-provinsen har nådd et krisenivå som berører ti distrikter. Elvene Yom og Nan har gått over sine bredder, oversvømt hus og jordbruksarealer og forårsaket betydelige skader.

I går ble tre landsbyboere i Chiang Klang-området i Nan revet med av flomvannet mens de lette etter gresshopper. Heldigvis klamret de seg fast til et tre og ble til slutt reddet av lokalbefolkningen.

Vannstanden har steget til over to meter i Tha Wang Pha-distriktet. Over 700 boliger har blitt oversvømt, og mange innbyggere er tvunget til å flytte til slektninger eller evakueringssentre.

Surupol Thiensoot, borgermesteren i Nan by, har beordret innbyggerne til å flytte eiendelene sine til et høyere sted ettersom vannstanden stiger med 5 centimeter i timen.

– Nan by er klar for det verste, sier han, og forventer en gjentakelse av de katastrofale oversvømmelsene i 2011. Han sier at han har beordret stenging av alle sluseportene og ber om flere industripumper for å hjelpe til med å tømme vannet.

I Chiang Rai-provinsen, som også har opplevd store nedbørsmengder de siste tre ukene, har elver og jordskred skyllet bort veier, boliger, frukthager og jordbruksland, noe som har resultert i skader for millioner av baht.

Lokale myndigheter i Chiang Rai rapporterte om de første skadene i de flomrammede områdene, som omfattet ti distrikter, 29 underdistrikter, 192 landsbyer og 7591 hjem. Tambon Tap Tao, Amphoe Thoeng, hadde de mest alvorlige oversvømmelsene da vannet strømmet ned fra Doi Pha Mon og forårsaket omfattende oversvømmelser, spesielt i Ban Tonne Khueng og Ban Krai.

I går kom en skolebuss i trøbbel i vannmassene. Hendelsen skjedde da sjåføren forsøkte å krysse en oversvømt rute, og bussen ble stående fast med nesten et dusin elever om bord.

Heldigvis ble ingen skadet, men barna var redde mens de ventet på hjelp. Lokalbefolkningen hjalp til med å bære barna til en sandbanke i nærheten, mens de ventet på at en båt skulle ta de i sikkerhet.

Kilde: CTNnews

RSS