Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Thailands status er uendret i USAs rapport om menneskehandel



Thailand er fortsatt på nivå 2 for tredje år på rad i rapporten om menneskehandel for 2024, i en amerikansk rapport denne uken.

Rapporten sier at den thailandske regjeringen har gjort en betydelig innsats for å forbedre sine resultater siden de ble oppgradert fra Tier 2 Watch List for tre år siden, men at de fortsatt ikke fullt ut har oppfylt minimumsstandardene for å eliminere menneskehandel.

Vietnam og Malaysia ble oppgradert fra Tier 2 Watch List til Tier 2, mens Brunei ble nedgradert til Tier 3. Singapore og Filippinene er på Tier 1. Land på nivå 3 kan blant annet bli utsatt for restriksjoner på utenlandsk bistand eller lån fra multilaterale utviklingsbanker.

Ifølge rapporten har Thailand blant annet tatt positive skritt i retning av å øke antallet etterforskninger og rettsforfølgelser av menneskehandel, og antallet ofre som blir identifisert og henvist til hjelpetjenester.

Myndighetene identifiserte flere ofre for menneskehandel med arbeidsinnvandrere, domstolene beordret økte erstatningsbeløp til ofrene og opprettet 13 sentre for identifisering av ofre, heter det i rapporten fra utenriksdepartementet.

Rapporten var imidlertid kritisk til innsatsen for å identifisere og beskytte ofre for menneskehandel som ble utnyttet av nettbaserte svindeloperasjoner i nabolandene, når disse ofrene, både thailandske statsborgere og utlendinger, kom inn i landet etter å ha blitt utnyttet.

– Myndighetene identifiserte ikke flertallet av ofrene som ofre for menneskehandel, plasserte utenlandske ofre i utlendingsinternat og arresterte ofre, inkludert thailandske statsborgere, for ulovlige handlinger begått som et direkte resultat av å ha blitt utnyttet i disse ulovlige operasjonene, heter det i rapporten.

Det var fortsatt store mangler i tjenestetilbudet til ofrene, og kvaliteten på tjenestene varierte rundt om i landet. – Korrupsjon og offisiell medvirkning fortsatte å hindre innsatsen mot menneskehandel, særlig langs den nordlige grensen, heter det videre.

Blant anbefalingene i rapporten var proaktiv etterforskning og straffeforfølgelse av tjenestemenn som medvirket til menneskehandel, med betydelige fengselsstraffer. Den anbefalte også at myndighetene slutter å plassere ofre for menneskehandel i utlendingsinternater og sørger for at ofrene ikke blir straffet utelukkende for ulovlige handlinger som er begått som et direkte resultat av menneskehandel.

Ministeren for sosial utvikling og menneskelig sikkerhet, Varawut Silpa-archa, sa nylig at landet arbeider for å oppnå Tier 1-status, samtidig som han understreket behovet for å ta tak i den økende svindelindustrien og menneskehandelen på nettet.

– Myndighetene må beskytte ofrene for menneskehandel ved å følge et offersentrert prinsipp og tilby offervennlig behandling og traumebevisst omsorg, spesielt for unge mennesker, sa han.

Øverst: Thailandske og myanmarske myndigheter overvåker hjemsendelsen av 41 thaier fra den nordlige Shan-staten ved grenseovergangen Mae Sai i Chiang Rai i november i fjor. Mange av de hadde blitt utsatt for menneskehandel av svindelsentre som opererte i den lovløse regionen på grensen til Kina.

Kilde: Bangkok Post

RSS