Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Blir Thaksins datter statsminister i morgen?



I det som ble sett på som en avgjørelse i siste liten, blir de Pheu Thai-leder Paetongtarn Shinawatra utnevnt til statsminister i morgendagens spesialsesjon i Representantenes hus.

De fleste medlemmene av Pheu Thais styre, som utgjør kjernen i den nåværende koalisjonen, vedtok i dag å utnevne Paetongtarn til Thailands 31. statsminister i stedet for den tidligere statsministeren Srettha Thavisin, som er stilt for retten, selv om noen hadde foretrukket Pheu Thai-parlamentarikeren Chaikasem Nitisiri som leder for den Pheu Thai-ledede regjeringen i stedet.

Med et flertall på 313 parlamentsmedlemmer på koalisjonssiden, av totalt 493 valgte lovgivere, er det ventet at Thaksins 38 år gamle datter vil sikre seg tilstrekkelig med ja-stemmer til å overta regjeringsmakten i morgen.

Noen i Pheu Thais rekker er imidlertid bekymret for den 75 år gamle Chaikasems dårlige helse, mens andre uttrykker bekymring for at den uerfarne Paetongtarn kan bli sårbar for fremtidige rettssaker mot den nye kvinnelige statsministeren, enten i eller utenfor parlamentet, sier en partikilde.

Paetongtarn fryktes i stor grad av partiets grasrot for å komme for mye og for ofte under et ubarmhjertig politisk og sosialt press til å stå imot og være trygg mot fremtidige rettssaker som muligens kan føre til fengselsstraff, slik tilfellet har vært for hennes tante og flyktede tidligere statsminister Yingluck Shinawatra og hennes egen far, sa partikilden.

Både Chaikasem og Paetongtarn var Sretthas partikolleger som statsministerkandidater i fjorårets parlamentsvalg, der Thaksins parti ble det nest største etter det rettsoppløste Move Forward.

Fremtredende personer fra alle de andre koalisjonspartnerne, inkludert Bhumjaithai under de facto partileder Newin Chidchob, Palang Pracharath ledet av tidligere visestatsminister Prawit Wongsuwan og Ruam Thai Sang Chart under partileder og tidligere kuppleder og statsminister Prayut Chan-o-cha, hadde i utgangspunktet tilbudt solid støtte til Pheu Thais partikandidat til statsministerposten i morgendagens avstemning i Representantenes hus, først og fremst på grunn av at Pheu Thai utgjør kjernen i den nåværende koalisjonen.

Pheu Thai-tilknyttede Srettha ble i går funnet skyldig av grunnlovsdomstolen i å ha brutt grunnloven og de politiske etiske retningslinjene ved å utnevne Pichit Cheunban, en tidligere straffedømt og tidligere advokat som tidligere var ansatt av Thaksin, til minister tilknyttet statsministerens kontor, noe som førte til at han umiddelbart ble fratatt sin status som statsminister.

Thaksin hadde angivelig presset på for å få utnevnt sin tidligere advokat, som til slutt trakk seg under press, til minister uten portefølje, men det kunne ikke redde den tidligere statsministeren, som hadde styrt landet i nesten ett år, fra den rettslige riksrettssaken som kostet ham statsministerstatusen.

Øverst: Pheu Thai-partiets leder Paetongtarn Shinawatra sammen med sin far Thaksin Shinawatra.

Kilde: Thai Newsroom
RSS