Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Solenergi er kjernen i Thailands utslippsmål



Thailands energidepartement trapper opp arbeidet med å implementere en omfattende nasjonal energiplan (NEP) som skal bidra til å nå landets ambisiøse mål om å redusere CO2-utslippene.

Planen, som omfatter en betydelig økning i bruken av solenergi, er anslått å kreve investeringer på over 2,9 billioner baht og forventes å redusere CO2-utslippene med mer enn 106 millioner tonn innen 2037.

Den thailandske regjeringen har satt seg et dristig mål om å redusere klimagassutslippene med 40 % av de normale utslippene innen 2030. For å oppnå dette er landet i ferd med å utvikle NDC Action Plan on Mitigation 2021-2030, som for tiden gjennomgås av Office of the National Economic and Social Development Council (NESDC).

Veerapat Kiatfuengfoo, generaldirektør i Energy Policy and Planning Office (EPPO), påpekte at den nasjonale kraftplanen vil være i tråd med landets plan for reduksjon av klimagasser, som går ut på å redusere klimagassutslippene med 30-40 % innen 2030.

– Vi vurderer for tiden å øke målet til 40 % ved å øke andelen fornybar energi, særlig solenergi, sa han.

NEP kombinerer fem viktige planer:

  1. Thailands utviklingsplan for kraftproduksjon (PDP 2024)
  2. Utviklingsplan for alternativ energi (AEDP)
  3. Plan for energisparing (EEP)
  4. Plan for forvaltning av naturgass (Gas Plan)
  5. Plan for forvaltning av drivstoff (Oil Plan)
Alle planene bidrar vesentlig til den overordnede strategien for karbonreduksjon.

PDP 2024 har som mål å sikre tilstrekkelig stabilitet i kraftsystemet til å møte etterspørselen, med en samlet kapasitet på 112 391 megawatt. Hele 51 % av denne kapasiteten skal komme fra rene energikilder.

– Vi fremmer ny ren energiteknologi og bruk av hydrogen blandet med naturgass for å generere 5 % av elektrisiteten fra 2030 og fremover. Denne planen alene forventes å redusere karbondioksidutslippene fra strømproduksjon med 24,2 millioner tonn, sier Veerapat.

AEDP 2024 har satt som mål å øke andelen fornybar og alternativ energi til 36 % innen 2037. Dette innebærer blant annet en betydelig satsing på biodrivstoff i transportsektoren.

– Dersom denne planen blir gjennomført, vil den kunne redusere bruken av fossilt drivstoff med 20 000 000 tonn oljeekvivalenter, noe som potensielt kan gi besparelser på over 400 milliarder baht i drivstoffkostnader, sier Veerapat.

EEP 2024 har som mål å redusere energiforbruket med 36 %, med fokus på både elektrisitet og varme. Planen omfatter også tiltak for å fremme elbiler.

– Beregningene våre viser at hvis planutkastet gjennomføres fullt ut, kan det føre til energibesparelser tilsvarende 35.497.000 tonn råolje, til en verdi av rundt 532.455 millioner baht», forklarer Veerapat.

Solenergi i kjernen av den nasjonale energiplanen for å nå utslippsmålene

Energidepartementet anslår at den nasjonale energiplanen vil kreve investeringer på rundt 2,9 billioner baht innen utgangen av 2037. Dette inkluderer
  • 1,52 billioner baht til fornybar og alternativ energi
  • 115 milliarder baht til infrastruktur for å støtte omleggingen av transportsektoren
  • 114 milliarder baht til nye virksomheter som støtter forbruksmønstre for biodrivstoff
  • 415 milliarder baht til investeringer i smarte strømnett
  • 310 milliarder baht til oppgradering av infrastruktur for fossilt brensel
  • 425 milliarder baht til karbonfri kraftproduksjonsteknologi
Veerapat bemerket at selv om investeringstallene er betydelige, representerer de et avgjørende skritt mot Thailands bærekraftige fremtid. De langsiktige fordelene, både miljømessige og økonomiske, oppveier langt de opprinnelige kostnadene.

Etter hvert som Thailand går videre med denne ambisiøse planen, vil verden følge med på hvordan denne sørøstasiatiske nasjonen balanserer økonomisk vekst med miljøansvar. Hvis dette initiativet lykkes, kan det tjene som en modell for andre utviklingsland som ønsker å oppfylle sine klimaforpliktelser og samtidig sikre energisikkerhet og økonomisk velstand.

Kilde: Tha Nation
RSS