Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Regjeringen samlet tross helomvending i cannabis-politikken



Visestatsminister og handelsminister Phumtham Wechayachai insisterte på at regjeringen fortsatt står samlet til tross for den siste tidens problemer med planen om å omklassifisere cannabis som narkotika, og la til at han allerede hadde snakket med innenriksminister Anutin Charnvirakul.

Avkriminalisering av cannabis var et av flaggskipene i valgkampen til Bhumjaithai-partiet, som ledes av Anutin - som dengang var helseminister.

Et beslektet lovforslag har allerede passert første behandling i parlamentet. Det ble imidlertid skrinlagt på grunn av motstand fra legestanden.

En helsekomité med ansvar for kontroll av ulovlige stoffer stemte 5. juli med flertall for å omklassifisere cannabis og hamp som narkotika, med virkning fra 1. januar 2025, noe som ble bekreftet av Surachoke Tangwiwat, assisterende statssekretær for folkehelse.

Panelets resolusjon sa at cannabis og hamp skal betraktes som narkotiske planter, med unntak av deres grener, røtter og frø. Cannabisknopper og alt materiale som inneholder mer enn 0,2 % tetrahydrocannabinol (THC) vil også bli klassifisert som narkotika.

Forslaget er sendt til Narcotics Control Board (NCB) for behandling denne måneden.

Som svar sa Phumtham til media i går at de skulle la NCB utføre sin plikt til å gjennomgå saken.

– Jeg tror ikke det er noe problem. Anutin står fritt til å uttrykke sine meninger. Vi har imidlertid forsøkt å tilnærme oss denne saken på en rasjonell måte i stedet for å fokusere på en enkeltperson, sa Phumtham.

På spørsmål om Phumthams syn på om han mener at koalisjonen bør gå i samme retning, svarer han: –Det er ingen grunn til å snakke om ting som ikke har skjedd ennå.

– For øyeblikket er det ingen problemer. Vi lever side om side ved å stole på hverandre, samarbeide og ta felles ansvar for problemløsning, sa han. – Ingen enkeltsak tilhører ett parti alene, det er en sak for koalisjonen.

Det akademiske nettverket for medisinsk cannabis, ledet av Panthep Phuaphongphan, dekan ved College of Oriental Medicine ved Rangsit University, har sendt et brev til NCB, der de sier at dataene fra Folkehelsedepartementet er unøyaktige og villedende.

Ifølge brevet viser departementets rapport et avvik på 800-2.100 prosent sammenlignet med statistikken fra National Health Security Office (NHSO).

Kilde: Bangkok Post

RSS