Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Krever tiltak for å stabilisere baht-en



Thailandske bedrifter presser sentralbanken til å iverksette tiltak for å stabilisere baht-valutaen, som har styrket seg raskt og kan påvirke veksten i fjerde kvartal.

Det sier en høytstående tjenestemann i det thailandske handelskammeret mandag.

– Bahten har styrket seg raskere enn forventet og påvirker eksport og turisme, sa nestleder Phot Aramwattananon på en pressekonferanse.

Begge sektorene er viktige drivkrefter i den thailandske økonomien, Sørøst-Asias nest største, som har slitt siden pandemien og sakker akterut i forhold til sine regionale konkurrenter.

Virkningen av at bahten har styrket seg, har vært umiddelbar og har allerede rammet eksportens konkurranseevne, spesielt i landbruks- og matvaresektorene, sier handelskammeret i en uttalelse.

Bank of Thailand bør overvåke baht-stabiliteten slik at den er i tråd med globale og innenlandske økonomiske forhold, la de til.

Mandag lå bahten på rundt 32,8 for en dollar, og handlet på sitt sterkeste nivå på mer enn 19 måneder. Baht har styrket seg 13 % mot dollaren siden bunnen på 37,17 i april.

Et passende nivå var 34 baht mot dollaren, sa kammerets leder, Sanan Angubolkul, og la til at de ønsket et møte med sentralbanken og finansdepartementet for å diskutere økonomisk stimulans, rentereduksjon og gjeldsløsning.

Gjelden i thailandske husholdninger var i år på rundt 16 billioner baht, eller 90,8 % av bruttonasjonalproduktet, noe som er blant de høyeste andelene i Asia.

Sentralbanksjef Sethaput Suthiwartnarueput sa fredag at sentralbanken overvåker bahten, som han sa har blitt sterkere og mer volatil, drevet av en svakere dollar.

Han sa imidlertid at bahtens styrke ikke hadde påvirket eksporten i særlig grad, men at sentralbanken ønsket å sikre at den ikke var altfor volatil.

Kammeret justerte også vekstprognosen for 2024 opp fra tidligere 2,5 % til et intervall på 2,6 % til 2,8 % på grunn av den nye regjeringens politikk for å få fart på økonomien igjen.

Stimuleringstiltakene forventes å øke veksten med 0,2 til 0,3 prosentpoeng, sier Thanavath Phonvichai, president for University of the Thai Chamber of Commerce.

Kilde: Bangkok Post
RSS