Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 186

Kjøpesenter-kunder spores med statlig appDa kjøpesentre i Thailand åpnet i går, søndag, ble kundene pålagt å laste ned en statlig mobilapp for å spore kundene. De kjøpeglade thaiene måtte sjekke inn og ut av butikkene de besøkte med Thai Chana-mobilappen.


Kundene må bruke mobiltelefonen sin for å skanne QR-koder hver gang de går inn og ut av butikkene.  Den statlige appen ble opprettet for angivelig å samle og registrere kundenes bevegelser, inne i butikker i hele kjøpesentrene. App gir også detaljer som blant annet åpningstider og besøksgrenser. De ansatte i kjøpesenteret er også pålagt å registrere seg i Thai Chana-appen.

App for å lette sporing av sykdommer hos kunder

- Thai Chana-appen vil fortelle kundene om deres målrettede besøk, for eksempel om en frisør har edige timer, sier Dr Taweesilp Visanuyothin hos landets «Center for Covid-19 Situation Administration».Han sier vider at den thailandske Chana-appen kan brukes av 70-80% av landets befolkning med mobiltelefon. - Små barn og eldre som ikke bruker mobiltelefoner, vil kunne bruke manuell registrering, sier Taweesilp.

Appen vil lette regjeringens forsøk på å raskt spore personer smittet med Covid-19. Også de i nær kontakt med dem. Effektiviteten vil føre til ytterligere gjenåpning av virksomheter og aktiviteter, hevder Taweesilp.

Han sa også at kundenes personvern er beskyttet. Bare landets avdeling for sykdomskontroll har tilgang til kundenes informasjon. Sproringsdataene er bare av hensyn til sykdomsbekjempelse.

Noen kritikere stiller spørsmål ved appen og spørs seg om myndighetene misbruker personopplysninger som er samlet inn.

- Tracking apps som de bruker i kampen mot Covid-19 utgjør alvorlige risikoer for menneskerettighetene, sier Human Rights Watch.

- Noen begrensninger i folks rettigheter kan være forsvarlige under en nødsituasjon for folkehelsen. Men folk blir bedt om å ofre personvernet og overlate personopplysninger for bruk av uprøvde teknologier, sier Deborah Brown, senior forsker for digitale rettigheter i Human Rights Watch

- Å stoppe pandemien og gjenåpne samfunnet er viktige mål. Imidlertid kan regjeringen gjøre dette uten gjennomgripende overvåking, sier Brown.

Human Rights Watch advarer om at myndigheter og privat sektor ikke burde fremme eller bruke uprovosert og uprøvd teknologi.

Kilde: Bangkok Post, Human Rights Watch


RSS Feed